Låt oss nu odla vår trädgård

Reprisrundgången på SVT har naturligtvis kunnat utökas för varje ny kanal de skaffat, men att reprisera Minnenas Television som de gjorde ikväll ger ordet repris en extra knorr. Inte för att jag klagar i sak. Att se Dag Stålsjös film om hur sten bröts ur de västgötska åkrarna och lades till murar var en ren njutning. Tyvärr minner det både om en förlorad värld och en förlorad mentalitet.

Med spade, spett och trästörar rensades de svenska åkerlapparna på sten från 1700-talet fram till andra världskriget. Åkerlappar som kanske just huggits rena från urskog. De människor som röjde upp och skapade det landskap som vi idag uppfattar som typiskt svenskt gjorde inte detta för ära, berömmelse och rikedom även om det kunde delas ut kunglig medalj för en extra stilig stenmur. Nej, de gjorde det för att få bättre förutsättningar för att försörja sig och de sina och för att de såg det som en självklar mänsklig plikt att odla jorden. De sökte inte lämna monument efter sig, även om de slingrande stenormarna genom landskapet blev sådana, utan bara lämna efter sig lite mer en de fått. Lämna världen lite bättre än den var då de föddes genom att ha gjort bygden lite större på obygdens bekostnad. De gjorde det inte för annan vinning eller belönings skull än den stolthet de måste känt på sin ålderdom. Den stenen har jag brutit, den muren har jag lagt.

Idag växer Sverige igen. Inte bara genom att åkerlappar läggs i träda. Människor släpper skogens träd in på knuten och låter sly ta över ängen. Landsbygdens öppna landskap tätnar och i städerna kantas gångvägarna av meterhöga nässlor i sommartid. Landet förfaller.

Men man kan ta sin lie och låta den sjunga sin frihetssång där den går genom ogräset. Man kan strunta i att det är någon annans jobb och att man inte kommer få tack för det. För vems jobb skulle det vara om inte ditt att vårda den odling du har framför näsan? Och hur ska du kunna vårda och utveckla någon annan kultur om du inte vårdar den?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: