Tea Party visar vägen!

Den amerikanska Tea Party-rörelsen har haft toppmöte och dragit ut linjerna för framtiden. I svensk media brukar ju rörelsen beskrivas som en samling reaktionära fåntrattar, och visst såna finns i säkerligen i den liksom det finns knasbollar i alla rörelser av en viss storlek, men kärnan i rörelsen verkar vara alldeles förskräckligt vanliga amerikaner som helt enkelt tröttnat på partipolitisering och slösaktiga pampar. Och i ett läge när både federal regering och flera delstater bokstavligt talat står på ruinens brant samtidigt som ledande politiker talar om stimulanspaket bör man väl fråga sig vem som är knasboll.

Nu har Tea Party-rörelsen i alla fall haft toppmöte raporterar Världen Idag och perspektiven inger onekligen respekt. Den rörelse som oftast beskrivs som en kortsiktig populiströrelse lägger fram en 40 års-plan för att förändra USA:

I planen ingår allt från utbildning, lagstiftningsprocessen och rättsväsendet till valprocess, ekonomi och kultur.
”Det handlar om mycket mer än komma in i kongressen eller i Vita huset. Det handlar om att återställa vår konstitution och vårt land”, sa [den nationella samordnaren] Jenny Beth Martin

Det är dessa perspektiv vi också måste ha på återställandet av Sverige. Eller kanske ska vi rent av ha ett 100 årsperspektiv i ett land som sjunkit djupare i sörjan, inte ekonomiskt men socialt, moraliskt och politiskt? Precis som Tea Party ska vi inte primärt sikta på att ”komma in i Riksdagen” utan att förändra värderingar och utbilda människor. För om inte människor värdesätter sin personliga integritet i vardagslivet, hur ska vi då kunna ha ett samhälle där medborgarens integritet respekteras? Om inte människor vet att grundlagen i egentligen mening avskaffades 1974 och vad en grundlag kan göra för just dem, hur ska vi då återigen kunna bli ett land som styrs under lagarna?  Om inte flertalet styrs av en inre moral kan vi ha hur mycket poliser som helst utan att få ett tryggt samhälle? Om inte människor sätter en ära i att göra sitt jobb, hur ska då våra myndigheter kunna fungera effektivt? Osv osv.

Det finns så mycket man vill ändra på. Och det NU. Men man får aldrig glömma att saliga äro de saktmodiga och att tålamod är en dygd. Sann förändring tar tid.

Annonser

2 svar to “Tea Party visar vägen!”

 1. larserick f Says:

  Tja, tea-party-rörelsen känner jag avsmak inför.
  Dock känner jag att du är en ärlig och gedigen konservativ, så i din tolkning så kunde den kanske nå en viss målgrupp i Sverige.
  Inte för stor, hoppas jag, men ändå. För en av de saker som behövs i Sverige är genomtänkta ideologier. Dvs i tillämpning.
  Det är för mycket av allmänt tjafs och komma-till-makten-tänkande i vart fall i partipolitiken. Utan att det har ngn grund.

 2. Populisten Says:

  Men hur mycket är det mediabilden du känner avsmak för och hur mycket är det verkligheten. Jag tror bestämt att du skulle ställa dig bakom flera punkter i deras ”Contract from America”

  1. Identify constitutionality of every new law
  2. Reject emissions trading
  3. Demand a balanced federal budget
  4. Simplify the tax system
  5. Audit federal government agencies for waste and constitutionality
  6. Limit annual growth in federal spending
  7. Repeal the healthcare legislation passed on March 23, 2010
  8. Pass an ‘All-of-the-Above’ Energy Policy
  9. Reduce Earmarks
  10. Reduce Taxes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: