Med svansen mellan benen

Det påstås att då det stod klart för Augusto Pinochet att han förlorat det presidentval han själv hade utlyst kallade han till sig sina rådgivare och skällde ut dem för att de inte talat om för honom hur impopulär han var bland folket; sedan meddelade han nationen att han accepterade valresultatet. Som ledare för en nära 20 år lång militärdiktatur torde general Pinochet haft en hel del mindre smickrande på sitt samvete, men just i nederlagets stund var han ändå det som han alltid ville framstå som: en officer och en gentleman. Man kunde ju hoppas att de diktatorer som i dagarna faller i arabvärlden tog samma chans att i alla fall rädda en liten bit av sin heder, men det verkar som de fördrar att smita iväg som strykrädda hundar. Eller som Khadaffi verkar välja: dra folket med sig i fallet.

Mubarak framstod som allt annat än rakryggad då han till slut smet ut genom bakdörren. Överste Khadaffi verkar totalt fövirrad och utan kontakt med verkligheten. Sannolikt slutar han på samma sätt som Ceauşescu, som sköts som en skadad byracka på en bakgård. Historien upprepar sig och det Rumänien var 1989 är Libyen 2011.

Båda dessa herrar har missat chansen att följa Pinochets exempel, vilket öppnar för den Algeriska militärregimen att avgå med segern i grenen ”Värdigast sorti i Nordafrika 2011”. Försvinna kommer de i alla fall att göra innan snön smultit undan här i den högan nord.

Annonser

2 svar to “Med svansen mellan benen”

  1. larserick f Says:

    Gentleman kan man knappast beskriva Pinochet som, som diktator kunde han inte förvänta sig annat än svansviftande. Inte att ngn skulle tala om hur impopulär han var. Men visst, ngt slags ”värdig” sorti var det ju när han avgick pga valresultatet.
    Gadaffi lär inte ha många ställen att smita iväg till, Venezuela kanske, eller Cuba. Fastän han lär väl inte leva länge. Skjuts. Självmord. Eller blir avrättad efter en summarisk rättegång. Ngt slags inrikes exil har jag svårt att tro på.
    Hoppas bara du har rätt betr de N-afrikanskat diktatorernas öde, innan snön har smält här uppe.

  2. Populisten Says:

    Chavez har gjort ett stöduttalande idag så Venezuela är nog en möjlighet. Fast jag tror inte Khadaffi lämnar landet utan slåss till slutet. Frågan är nog om det blir en lynchmobb eller en av hans närmaste som gör slut på styret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: