Succé för Tullingepartiet!

När de preliminära resultaten för de nio valdistrikt som utgör Tullinge redovisas hos valmyndigheten är Tullingepartiets resultat en veritabel succé med 44,2% av Tullinges röster. Vad detta ger i Botkyrka totalt är i skrivandes stund inte klart men eftersom kommunen till att börja med är uppdelad i två valkretsar lär genomslaget i mandat vara tämligen ordentligt, jag gissar att det slutar med fem eller sex. Möjligen kan TuP bli tredje största parti vilket ju i sig är ganska oerhört för ett parti som endast kan få röster io en mindre del av kommunen.

Hur mandatfördelningen kommer att bli totalt är svårt att sia om, men det förefaller otroligt att S+V+MP kommer att ha fortsatt egen majoritet. Då återstår frågan om vilka andra majoriteter som kan skapas. Förutm TuP finns Botkyrkapartiet och möjligen kan SD också komma in. Spännande tider stundar alltså!

Klart är att opinionen för Tullinge som egen kommun är urstark. Samtliga TuP-väljare står bakom och naturligtvis så finns åsikten även hos somliga som ändå väljer andra valsedlar. Nu är det bara att hoppas att folkomröstning kan åstadkommas!

Jag noterar föresten att sosseväldet i min föedelse- och uppväxtkommun, Hällefors, som hållit i sig sedan den allmänna rösträtten infördes nu fått sig ännu en törn. Då man tappade sin egna majoritet och tvingades stödja sig på V beskrev det som en demokratiskt katastrof! Nu får S+V 15 mandat, borgarna + två lokala partier 15 och SD ett. Spännande blir det i bergslagsskogarna också med andra ord!

Upddatering: Nu på morgonen den 20:e så är mandatfördelningen i Botkyrka klar. Tyvärr visar det sig att TuPs fina resultat inte ger utslag i en vågmästarställning. Troligan är det Botkyrkas två valkretsar som fäller avgörandet eftersom de rödgröna är starkast i norra Botkyrka där valdeltagandet är klart lägre än i södra men mandatfördelningen mellan valkretsarna är gjort efter folkmängd. ännu en av alla dessa små fördelar som socialdemokratin givit sig själva under alla långa år vid makten på alla nivåer i riket. Nu ska man som Tullingepartist inte klaga för mycket eftersom det var de två valkretsarna som gjorde att TuP kunde ta sitt enda mandat 2006 trots endast 699 röster. Hoppet i kommundelningsfrågan står alltså till att tvinga sig till en folkomröstning så snart den nya grundlagen röstas igenom av riksdagen.

Uppdatering #2: Angående Hällefors så talade jag just med min mamma som är valfunktionär. SD hade inga anmälda kandidater i Hällefors! I det valdistrikt där hon räknar rösterna fanns inga handskrivna namn heller, men det är det i särklass minsta distriktet. Antingen 15 – 15 och en tom stol eller 15 – 15 och en gubben i lådan kandidat för SD, som inte ens behöver vara SDare. Spännande var ordet sa Bill, spännande sa Bull.

Annonser

2 svar to “Succé för Tullingepartiet!”

  1. Dennis Nilsson Says:

    Vad är det för vits med att balkanisera Botkyrka?

  2. Populisten Says:

    Lokaldemokratin fungerar inte, vi Tullingebor känner inte att det tas hänsyn till våra åsikter om hur vårt samhälle ska se ut i framtiden. Dessutom är det tveklöst så att vi rent ekonomiskt missgynnas.

    Sanningen är ju också att Tullinge med snudd på 15 000 invånare ingalunda vore en liten kommun. Snarare är det i mitt tycke en lagom storlek om man menar allvar med lokaldemokrati. Botkyrka med sina 80 000 invånare och en demografi som spänner från betonggetton tull bonnvischa kan aldrig vara en bra minsta beståndsdel för det goda samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: