Växjö stift kan förloras!

Jag läser på Dagen.se att det är 1/3 risk att även Växjö stift går förlorat och liksom Stockholm, Lund och Härnösand  framgent övergår från biskopssäte till att ledas av superintendent. Nåväl det kunde ju varit än värre. Helle Klein verkar ju varit aktuell i diskussionen, men tack och lov valts bort på ett tidigare stadium. Nu slipper i alla fall de stackars kyrkobesökarna i Växjö stift rädas att kyrkan förvandlas till ett utskott av Rörelsen.

Det luktar lite kulturkofta om vinnaren i nomineringsvalet, Mikael Mogren, när jag läser om honom på Wikipedia. Kopplingen till Omar är intressant på flera sätt. Vad jag vet dras t.ex. Omar till Sophia Perrennis. Att Omar sedan blivit spritt språngande galen på senare tid skulle ju i alla fall göra att kvällstidningarnas glada. Vad sägs om rubriken:  ”Jihadistens vän på Tegnérs biskopsstol”.

Men sanningen är ju att lämpliga prästkandidater inte prästvigs sedan 1993 och därmned knappast kan anses som lämpliga biskopar heller. Behörig är han i alla fall.

Annonser

2 svar to “Växjö stift kan förloras!”

 1. Andreas Holmberg Says:

  Hör du till dom som räknar Martin Lindh och Lennart Koskinen som sanna kristna och riktiga biskopar bara för att dom har snopp? K-G Hammar med, eller?

  För övrigt har det inte varit några större fel på särskilt många av våra superintendenter – mer än själva den gräsliga benämningen då, förstås.

 2. Populisten Says:

  För att leda Kristi Kropp
  måste bispen ha en snopp

  Så ligger det till, och det har inte med jämstäldhet att göra utan teologi. Koskinen och Hammar må vara teologiska stolpskott av format, men de har i alla fall den grundläggande behörigheten. Att de valdes var därmed inget att klaga på. Att Hammar sedan inte fällts i biskoparnas ansvarsnämnd är däremot skandal (han blev anmäld vilket ju är skandal i sig för en ärkebiskop måste jag säga).

  Kvinnliga ”präster” är en sak. Jag som ser dem som obehöriga måste inte ta emot sakramenten av dem. Med kvinnliga stiftschefer är det värre. De kommer förrätta ogiltiga vigningar av präster. Därmed måste jag och andra med traditionell syn kontrollera att det som synes vara en präst verkligen har giltig vigning innan jag tar emot sakrament av honom. Annars kan man lika väl börja ta nattvarden i missionskyrkan.

  Den appostoliska succesionen är själva fundamentet i Kyrkan. Utan den är den intet av vad den säger sig vara. Superintendenter må vara förträffliga personer i vissa fall, men det är likväl en stiftschef som står utanför den apostoliska succesionen. Därmed är det en obehörig stiftschef och en stiftschef som skadar kyrkan. Särskilt om superintendenten utfärdar falska vigningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: