Skuggbudget – modern politik när den är som sämst

Oppositionen har lagt fram sina skuggbudgetar idag. Eller var det en gemensam? Jag bryr mig i alla fall inte om det.

De så kallade skuggbudgetar som oppositionspartier alltid lägger fram på alla samhällsnivåer är ett av de bättre exemplen på den moderna politikens meningslöshet. Ett exempel på hur allt mer av vad de politiker vi faktiskt avlönar gör har kommit att handla om teater istället för lösandet av samhällsproblem. En budget gör man för att ha en ekonomisk plan för den närmsta framtiden. I de flesta organisationer är det ett viktigt intsrument för att försöka planera framtiden, inom det offentliga är det närmast framtiden själv. En budget är alltså viktigt.

Än skuggbudgetar då? Vad tillför de? Det ges sken av att de är viktiga eftersom de visar väljarna vad alternativet till den förda politiken skulle vara. Men är det verkligen sant? Knappast! Om man inte behöver ta verkligt ansvar för en budget så kan man i princip skriva vad som helst i den. Läser väljarna skuggbudgetar? Helt säkert inte! Nej, skuggbudgetarna är endast intellektuell torrsimm för opositionens ekonomiska experter. En torrsimm som knappats är gratis och som vi skattebetalare betalar via partistödet.

Men vem är förvånad. Till största delen handlar modern politik om intellektuell torrsimm istället för lösandet av de problem som du och jag upplever i vårt dagliga liv.

Till viss del är det de idiotiska voteringsreglerna i riksdagen som är boven i dramat. Man kan inte bara rösta nej. Mot regeringens propositioner ställs alltid motförslag (kan inte opositionen enas om ett så har man förvoteringar för att få fram ett motförslag, i nuläget blir det med andra ord sossarnas förslag). ”Nej” till propositionen betyder med automatik ”ja” till motförslaget och den som ogillar båda har bara att lägga ner sin röst. Hela systemet är uppenbart skapat för att en minoritetsregering med opposition ”på båda sidor” ska kunna regera lugnt utan risk att förslag stoppas bara genom att oppositionen är överens om det enda att de vill stoppa propostitionen. Det enda som krävs är att regeringen är större än varje oppositionsgrupp för sig. Systemet är med andra ord, som så mycket i Sveriges konstitution, skapat för att underlätta för socialdemokratiska minoritetsregeringar.

Det rimliga vore naturligtvis att nej endast betydde nej.

Men detta är inte hela sanningen. Ville oppositionen kunde de naturligtvis låta bli att presentera alternativbudgetar. Vi vet ju ändå hur det slutar vid voteringen i kammaren. Skuggbudgetar är dock bra teater och den moderna politikern försitter inte en sådan chans, estradör och inte ledare som han är.

Tänk om vi istället kunde ha en opposition som istället ville göra nytta. Som istället för att sälja sina egna visioner vore nageln i ögat på regeringen. Som granskade och opponerade på regeringens förslag. Som därmed också vässade den politik som blev resultatet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: