Början till slutet för Euron

Det kan hända att dödskampen blir lång, men Eurosystemets kollaps står nu för dörren. Krisen i Grekland verkar värre för varje gång som tidningarna skriver om den. Senaste budet på förra årets budgetunderskott är 14% av BNP. Vill man vara förlåtande kan man påminna om att det är mitt i den värsta ekonomiska krisen i mannaminne, vill man vara elak så påpekar man att Sverige i samma kris inte ens når en halv procent av BNP.

Grekerna har levt över sina tillgångar. Så enkelt är det även om det framförts fantastiska bortförklaringar om att tyskarna stal deras guldreserv under andra världskriget. Kanhända, men det är 65 år sedan. Vad värre är för Euron så är inte grekerna ensamma om att ha haft de offentliga spenderbyxorna på, Italien, Portugal, Spanien och Irland lär inte ha ekonomier i bättre skick. Eurozonens politiker sitter därmed i rävsaxar allihop.

Grekland och de andra slösekonomiernas politiker har att välja mellan finansiell kollaps eller neddragningar som väljarna svårligen kan acceptera. Det strejkas rätt friskt i Grekland just nu. Den tredje vägen, den som Sverige alltid använt för att betala för sina synder, devalvering, är stängd för en Euromedlem. Visst är devalvering trist, men alla andra sätt att hantera konsekvenserna av offentligt slöseri är värre. Personligen blir jag hellre fattig i utlandet än hemma.

Den rika delen av Eurozonen har att välja på att låta slösländerna gå under och dra med sig Euron i fallet eller att betala de andra ländernas nota. Det är väl egentligen inte mycket till val. Tyskarna var säkert glada över att i praktiken lyckats göra D-Marken till hela Europas valuta, men nu kommer notan.

Eurons långa dödskamp kommer att ge även Sverige problem. Men det kunde varit värre. Vi kunde varit del av eländet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: