Guds Vrede

När den individuella västerlänningen träder fram i historien, i det antika Grekland och i det mosaiska Israel, träder hon samtidigt ut ur kosmos, skriver Tage Lindbom upprepade gånger i sina böcker. Uträdet ur kosmos betyder att människan inte längre ser sig som en del av en skapelse styrd av gudomliga lagar utan som ett fritt självbestämmande subjekt skilt ifrån naturen. Människan är inte del av naturen utan har till uppgift att kartlägga och förstå densamma.  I förlängningen synes inte naturlagarna längre gälla människan. Från att vara en del av Skapelsen förvandlas människan till dess Härskare.

Den amerikanske evgangelisten Pat Robertson blev mycket omskriven i liberal amerikansk press och i europeisk press efter att i en TV-intervju framkastat hypotesen att katastrofen på Haiti kunde vara Guds straff för en pakt som haitierna slöt med djävulen för att kasta ut fransmännen för 200 år sedan. Så fick man inte säga! Så fick man inte ens tycka, verkade det. Att Robertson också meddelade att hans församling bad för Haiti, samlade in stora summor pengar till Haiti samt skickade hjälparbetare till Haiti skrevs det mindre om. Pakter med djävulen kanske blir bättre rubriker? Det intressantaste var dock att i stort sett alla som komenterade uttalandet tog det helt för givet att katastrofen INTE kunde vara Guds straff. För Gud är ju god ju…

Det är Guds vilja att stenar ska falla till marken och att planeter ska fördas runt solen i ellipsbanor. Vi kallar det gravitation och det är den av de fyra naturkrafterna som vi har mest vardaglig kontakt med. Denna Guds vilja, gravitationen, har konsekvenser för våra liv. Vi kan trotsa den, men inte utan konsekvenser. Vår fria vilja begränsas inte, för vi kan vilja flyga. Men det kostar och vi får betala med energi om vi ska få upp ett flygplan med oss själva inuti i luften. Vi accepterar detta och inrättar våra liv efter det.

När västerlänningen trätt ut ur kosmos så styrs inte längre hennes öde av gudarna. Ställd inför stupkanten är hon beredd att kasta sig ut mot katastrofen bara för att i fallet förbanna Gud som låter henne falla. Borde Han inte i sin godhet ha förhindrat detta? Även hedningarna känner lagen skriver Paulus och avser att alla människor i alla tider varit överens om en grundläggande uppsättning moralbud. Dessa ”budord” syns närmast vara inskrivna i Skapelsen själv och liksom en naturlag avgöra vad som är Rätt och fel och vilka konsekvenser våra val får. Men västerlänningen har trätt ut ur detta. Hans vilja är fri. Moralbuden gäller inte honom.

Vi tvingas acceptera gravitationen som naturlag. Vi accepterar att trots att vi är fria att välja att kliva över stupkanten så kan detta leda till katastrofala konsekvenser. Gud hindrar i sin godhet oss inte från att begå ödestigra dumheter. Varför kan vi då inte acceptera moralen som en naturlag? Varför kan vi då inte acceptera att brytandet av dessa moralbud leder till konsekvenser för oss själva och för andra. Inte därför att Gud inte är god utan därför att det är Hans vilja att orsak ska ha verkan. Precis som stenen som faller. Orsak har verkan och brott mot den moraliska naturlagen drar olycka över oss själva och vår omgivning. För monoteisten blir detta den personliga Gudens vrede.

Jag vet inte vilken Bibel alla de moderna ”teologer” som hävdar att Gud är evigt förlåtande kärlek läser. Inte är det samma som den jag har i bokhyllan i alla fall. Hela skriften är full av olyckor som drabbar de otrogna. Värst drabbas det utvalda folket själva som för sina avfall till avgudadyrkan nästan förintas under de 40 åren i öknen. Men så vill inte den moderna människan läsa Bibeln. Gud är villkorslöst kärlek numer. Västerlänningens reliogisitet har därmed urartat till det trotsiga barnets krav på en förälder som inte bara ständigt älskar barnet utan också alltid rädder barnet från konsekvenserna från sitt eget handlande. Men är det gott föräldraskap att inte låta orsak få verkan? Är det inte så man uppfostrar sin avkomma till självupptagna små monster? Om Gud är den goda föräldern, Fadern, så älskar han alltid människan, men han låter också människan smaka på konsekvenserna av sitt handlande. Ty så agerar en god förälder!

Med obenhörlig konsekvens låter Gud dig falla till marken om du kliver över stupkanten. Inte begär du att Han ska ge dig ett undantag från gravitationen? Likafullt begär du undantag från den naturlag som definierar moralen. Sett som en moralisk naturlag är hårdheten och konsekvensen i Guds vrede inget att uppröras över.

Än Haiti då? Ja inte vet jag om det var Guds straff. Det är väl egentligen både förmätet och osmakligt att spekulera i det. Att Gud är långsint nog att straffa avkomman 200 år senare säger Han dock själv till Moses på berget Sinai.

ty jag, HERREN, din Gud, är en nitälskande Gud, som hemsöker fädernas missgärning på barn och efterkommande i tredje och fjärde led, när man hatar mig
(2 Mosebok 20:5)

När allt kommer omkring så är det väl inte heller något okänt att illdåd och missgärningar leder till vendettor som kan pågå i generationer. Eller?

Troende eller inte så måste man se sig om i världen och inse att människosläktet sedan en tid tillbaka har alla möjligheter att dra ohygglig olycka över sig. Vi har möjligheter att utplåna både natur och samhälle genom krig och omoral. Innerst inne känner vi dock alla lagen och vet vad som är rätt och fel. Vi vet vilken uppsättning värderingar som leder till goda samhällen och goda liv. Inte spelar det väl någon roll om värderingarna är uttryck för en personlig Guds vilja, en moralisk naturlag eller bara ”råkar” vara de värden som visa män noterat gettt människor goda liv och därför samlat i religiösa skrifter? Objektiva Värden existerar och måste återupprättas annars går det oss illa. Detta är essensen i värdekonservatismen.

Annonser

7 svar to “Guds Vrede”

 1. Lars_Erick, liberal rebell Says:

  Nja, nu försökte du i sista stycker att sätta en politisk stämpel på kristendomen. Det känns inte så lyckat eller konsekvent.

  Betr det övriga kan det stämma om du bortser från Nya Testamentet. I Gamla Testamentet är det mycket av straff och en hämnande Gud. Men för mig tar NT, glädjens budskap (the Gospel) över om det finns motsägelser mellan gamla och nya.

 2. Populisten Says:

  Hm, du har kanhända en poäng om det sista stycket. Men min poäng var förstås att ALLA människor oavsett livsåskådning delar de innersta värdena. Om de vågar skåda i sitt innersta vill säga.

  Även NT innehåller väl gudomliga straff även fast den oerhörda blodtörsten mattats en hel del. Judas Iskariot t.ex. faller död ned med inälvorna utrunna på den jordplätt han köpt för sina blodspengar. Detta trots att hans svek ju fasktist är centralt för själva fräslningsverket. Dock har du ju helt rätt i att NT avskaffar den nödvändiga lagiskhet som moselagen leder till och öppnar en möjlighet till nåd och försoning så att begågna synder inte måste sonas med straff. Men detta är ju endast en möjlighet som materialiserar sig för den som uppriktigt ber om syndernas förlåtelse. Det är ändå stor skillnad mot att mena att Gud alltid förlåter alla synder.

 3. Populisten Says:

  Som tillägg till det sista så är en hänvisning till Johannes 3:36 på sin plats.

 4. Lars_Erick, liberal rebell Says:

  Du menar Joh 3:16 gissar jag. ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son…” etc..

  Eller vill du lyfta fram Joh 3:36 om Guds vrede? Tänkte du på vulkanutbrottet måhända?

 5. Populisten Says:

  Nej jag menade 3:36

  ”Den som tror på Sonen, han har evigt liv; men den som icke hörsammar Sonen, han skall icke få se livet, utan Guds vrede förbliver över honom.”

  Appropå att synder inte per automatik blir förlåtna enligt NT.

  Har inte de stackars islänningarna straffats nog för vad de nu har gjort? Personligen ser jag föresten utbrottet som en Guds gåva eftersom det gjort att jag slipper åka i till Italien i tjänsten mitt i pappaledigheten. Men det kanske är väl egocentriskt…

  För övrigt hörde jag följande brittiska lustifikation: ”We wanted cash, not ash” som kommentar till utbrottet (och finanskrisen).

 6. Lars_Erick, liberal rebell Says:

  OK, du ville dra fram 3:36. Eftersom jag fick 3:16 mig tillägnat när jag gick min konfirmationsläsning så ligger det mig närmare om hjärtat…

  Betr Italien var du egoistisk. Fy på dig. Min familj har ju planerat sedan länge – och betalt – en charterresa till Italien i maj. En ynka vecka, men efterlängtad. Och behövlig. Frugan ville till Rom (och påven), men det blev alltför dyrt. Så det fick bli aningen mindre dyra Sicilien.
  Om vi nu får åka, för vulkanens skull.

 7. josef Says:

  Hej Broder!
  Väldigt bra artikel. Jag gillar detta 🙂

  En video jag har översatt i ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: