Ett riksdagsbeslut som inte behövdes

Sveriges riksdag har idag beslutat att det Ottomanska riket begick folkmord på Armenier år 1915. Jag ställer mig följande frågor:

 1. Har våra riksdagsmän kompetens att avgöra detta? Folkmord är ett brott som definieras av internationell lag och mig veterligen krävs ingen folkrättslig utbildning för att bli vald.
 2. Är Sveriges Riksdag numer en domstol och har riksdagen i så fall verkligen juristiktion över det område där brottet begicks?
 3. Vad skulle beslutet egentligen vara bra för?

Låt oss uppehålla oss vid nummer tre. Vad tänker sig all fina, moderna demokrater som stöder beslutet att det ska leda till? Människorna som dog fortsätter vara döda även efter beslutet. Upprättelse vrålar den liberala pöbeln. Jaså? Av Sveriges Riksdag? Hur tänker ni då? Det enda som händer är att Sverige ställer till ett elände för den moderata och ganska västorienterade regeringen i Ankara. Hur mycket de egentligen än skulle hålla med så kan de inte annat än vidta åtgärder mot Sverige nu, annars bleve det militärkupp i Turkiet. Kraftagen behöver vi iofs inte vara rädda för eftersom det lär stanna vid de sedvanliga diplomatiska markeringarna, men i förlängningen kom Turkiet nu lite längre från EU. Turkiet styrs idag för första gången på länge av en regering som saknar kopplingar till militären. Demokratin är skör i landet men kursen är utstakat och viljan att närma sig EU finns. Militären och ”den djupa staten” är dock fortfarande stark och regerandet måste vara en balansakt där vissa frågor helt enkelt inte är särskilt lämpliga att tala om. Men nu tvingar alltså Sveriges radikala elit den Turkiska regeringen att bekänna färg! Och då bekänner den naturligtvis den enda färg som är möjlig i den inhemska situationen. Det är tydligen så radikaler behandlar sina vänner.

Rent allmänt är det bara löjligt att Sveriges Riksdag lägger tid på detta. Riksdagen borde ägna sig åt saker som händer i Sverige idag, inte saker som hände i Turkiet 1915. Alldeles oavsett hur oerhört hemska de senare kan tänkas vara. Att man anser sig ha tid att lägga på denna fråga visar bara att riksdagens ledamöter har alldeles för lite att göra. Behöver vi verkligen 349 stycken?

Men Populisten, inte kan du förneka att det var folkmord, utbrister den godhjärtade läsaren! Tja, vad vet jag? Jag är lika folkrättsligt obildad som våra riksdagsmän. Jag är en simpel man som nöjer mig med att konstatera att man tog livet av en väldig massa människor synbarligen pga deras etnicitet. Det räcker för mig och vill man ha en ettikett på det så duger ”ett djälva illdåd” gott!

Annonser

2 svar to “Ett riksdagsbeslut som inte behövdes”

 1. Gunnar i Stockholm Says:

  Populisten, du behöver inte tveka längre om huruvida mördandet av cirka 1,5 miljoner kristna var ett folkmord. Så här beskriver Wikipedia.se den här händelsen:

  ”Armeniska folkmordet, även kallad Armeniska förintelsen, var ett folkmord på och svår förföljelse av den armeniska befolkningen i dåvarande Osmanska riket mellan 1915 och 1923, samtida med första världskriget. I samband med detta folkmord, utfördes även folkmord på grekerna i området och på assyrierna/syrianerna/kaldéerna. Personerna som brukar anses som huvudansvariga för folkmordet kom från den så kallade ungturkiska rörelsen.

  I det osmanska riket var muslimska turkar vid den tiden den dominerande gruppen. De judar och kristna som fanns levde segregerade från muslimerna som dhimmi och hade vissa rättigheter under förutsättning att de inte ställde några krav på jämlikhet.

  Den armeniska minoriteten tillhörde till största delen den armeniska apostoliska kyrkan och levde i städerna i särskilda milleter där de fick en viss frihet i inre angelägenheter. Armenierna hade inget politiskt inflytande, särbehandlades juridiskt och fick betala en extra skatt som ”otrogna”.[1]

  Armenierna var framgångsrika inom ekonomin och under 1900-talets början fick de även en möjlighet att få statliga ämbeten. De var mest koncentrerade i östra Anatolien där det historiska armeniska riket funnits. I Osmanska riket fanns under 1870-talet två miljoner armenier; i Ryssland fanns tre miljoner.[1]

  Läs mer här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Armeniska_folkmordet

  Det här folkmordet var för övrigt ett av huvudämnena för torsdagens 16-timme i Studio Ett i Sveriges Radio. Där uppgav programledarna helt korrekt att de allra flesta historiker är överens om att det här ”illdådet” var just ett folkmord.

 2. Lars_Erick, liberal rebell Says:

  Pop, jag vill instämma i vad Gunnar skriver. Jag inser att riksdagens beslut måhända inte var diplomatiskt, och kan ställa till trassel för hr Bildt. Det kan han gärna ha, så arrogant som han uttalat sig betr riksdagen.
  Historiker och så vitt jag vet även folkrättsexperter är dock överens om att det var ett folkmord. Att förneka folkmord är helt emot min syn på en moralisk politik. Och jag är nog moralist. Lär vi inte av historien är vi illa ute, vare sig det gäller när det gäller den nazistiska förintelsen av judar och zigenare eller förintelsen som ”ungturkarna” gjorde av kristna armenier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: