De konservativa och SWIFT

Jag läser i SVD att EU-parlamentet trilskas med att rösta igenom det avtal som ska tillåta USA att få reda på oss europeers banktransaktioner. I akt och mening att hindra terrorism sägs det, som vanligt. EU-parlamentet ger jag i vanliga fall inte mycket för, men stoppar de detta elände så har de gjort någon nytta i alla fall.

Det är intressant att läsa hur de olika grupperna ställer sig. Socilisterna är emot, med undantag av spanjorerna som uppenbarligen tycker det är viktigare att ordförandeskapet går smidigt än att integriteten för medborgarna upprätthålls. Den konservativa gruppen är för, tyvärr. Med det lysande undantaget tyskarna som är emot.

Kan 15 års nazistyre följt av 60 års komunistdito i halva landet ha gjort att den tyska kristdemokraten förstår att uppskatta att farbror staten inte ska veta allt om alla? Det säger en del om människans bristande inlevelseförmåga att det ska krävas sådant för att förstå självklarheter.

Annonser

5 svar to “De konservativa och SWIFT”

 1. Working class hero Says:

  Yanks satsar hårt att ta tillbaka förlorad mark i ekonomin genom industrispionage mot europeiska företag. All fakta ska sparas i 90 år. Det spelar ingen roll hur de utformat avtalet. Den som röstar FÖR måste vara idiot eller sjuk. Det hela är ett av de galnaste förslag jag någonsin hört talas om. Ungefär som att tillfrågas om man vill rösta om att bli dödad, och på riktigt överväger och diskuterar förslaget. Hur dumma tror Hillary att vi är?

 2. Populisten Says:

  Uppenbarligen tillräckligt dumma eftersom mycket talar för att våra ledande politiker vill det. Varför kan man fråga sig? Tja innerst inne skiter de väl i hur det går för vår industri, de står sig själv närmast. Att stå på god fot med det nya romarrikets kejsare är däremot säkert ett smart karriärdrag för en politisk streber. De misstar sig förstås eftersom Onkel Sam är på dekis och farbror Maos sol stiger i öster.

 3. A. Mikael Eriksson Says:

  Slutsatsen är helt riktig. Erfarenheterna från det Tredje Riket fick författarna av 1949 års Bonnförfattning att skapa en av världens mest demokratiska författningar och en decentraliserad offentlig förvaltning.

 4. Lars_Erick, liberal rebell Says:

  Tycker till lite här.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/02/swift-away.html

  Nu föll ju förslaget, men vi vet inte vad som följer. USA ger sig inte. Som vanligt skyller de på kamp mot terrorism för att samla alla data om alla i 90 år.

  Mark Klamberg har en del koncisa invändningar, som berör just detta. Att USA vill ha allt i ”bulk”… vilket givetvis inte EU ska gå på.

 5. Populisten Says:

  USA ger sig knappast, det talas redan om bilaterala avtal med Nederländerna och Schweiz där databaserna finns.

  En intressant fråga ställdes någonstans: Skulle USA gå med på att EU fick motsvarande information om amerikanska medborgare och företag? Naturligtvis inte. Bara det är ett starkt skäl att säga nej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: