Det riktiga valresultatet

Ni har ju alldeles säkert redan sett resultatet från söndagesn EU-parlamentsval, men data kan presenteras på olika sätt. Här kommer mitt sätt, som jag tror och hoppas ska ge ett lite mer riktigt perspektiv på de framgångar och bakslag som slagits upp på löpsedlarna.

Socialdemokraternas 25% och Moderaternas 18% är knappast något som fick partistrategerna att ta fram skumpan, men egentligen låter det ju inte så illa. Tänk var fjärde svensk röstade på sossarna. Det är fanken inte kattskit! Fast gjorde verkligen var fjärde svensk det, är det verkligen det som siffran betyder? Nej så klart inte. Den procentsats som alltid visas för de olika partierna efter valen är en siffra som egentligen är helt ointressant. Den visar andelen röster på partiet av antalet avgivna giltiga röster (dvs röster på partiet / giltiga röster uttryckt i procent). Borträknade är de som inte röstade, de som röstade blankt samt de som röstade helt felaktigt (det senare måste ses som en bedrift). I själva verket används inte denna procent till något annat än att kolla om ett parti klarar fyraprocentspärren. Mandaten beräknas inte på dem utan på antalet röster i sig. Likafullt är det ju omöjligt att inte spontant se det som ett uttryck för hur stor andel av svenskarna som står bakom ett visst parti. Människan faller lätt för snygga staplar.

Nåväl, jag kan också göra stapeldiagram. Och om man istället vill få en sann bild av vilket uttalat stöd ett parti har av befolkningen så är det intressantare att titta på andelen partiröster av den totala valmanskåren (dvs antalet röster på ett parti / antalet röstberättigade uttryckt i procent). Detta om något måste väl ge en sann bild av det mandat som ett parti har fått av folket?

EU-val2009

Annonser

2 svar to “Det riktiga valresultatet”

  1. A. Mikael Eriksson Says:

    I EU-valet nyligen röstade var nionde röstberättigad på SAP. I riksdagsvalet 2006 fick sossarna drygt var fjärde röstberättigad att välja S-valsedeln. I riksdagsvalen 1940 och 1968 fick SAP nästan varannan röstberättigad att ställa upp för dem. Låt vara att de valen genomfördes under speciella utrikespolitiska omständigheter, men jag tycker att spännvidden resultatmässigt och sett över tiden är oerhört intressant. Ser man sedan till hur SAP gick i Stockholms stad, så börjar det likna fritt fall för partiet. Fortfarande med tanke på att det rör sig om ett EU-val, så är det onekligen så att allt fler S-väljare känner sig för åt andra håll, alternativt inte finner det mödan värt att gå till vallokalen. Sossarna har fortfarande ett starkt stöd i kategorin invandrare (40 %), men det är definitivt så att svenska folket som helhet en gång för alla har brutit med Enpartistaten-de facto, vilket jag tycker är det mest betydelsefulla utfallet av de senaste valen. Det är väldigt många frågetecken runt SAP, men det kommer inga svar, vilket allt fler väljare börjar inse.

  2. Populisten Says:

    Visserligen kan man inte dra några tydliga paralleller mellan EU-paralamentsval och riksdagsval, men helt säkert har du en poäng. Det var ett mäktigt mandat sossarna fick då mer än halva väljarkåren stod bakom dem. Och det är väldigt långt ifrån det mandatet i dag. I EU-parlamentsvalet kan man knappast säga att något parti har fått ett mandat som är något att tala om, det är för att visa på detta som jag tycker att man ska titta på andel av de röstberättigade och iget annat.

    Angående frågetecknen runt S så kan jag bara hålla med. Det är förstås inget konstigt med det, de genomgår en mycket smärtsam process just nu. Dels går de från att vara Partiet till att vara ett parti bland alla andra, dels så måste de göra en omfattande ideologisk omorigentering för att kunna ge relevanta svar på dagens frågor. Var för sig skulle det vara smärtsamt nog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: