Sverige är inte en valkrets

Det drar ihop sig till val till Europaparlamentet och det kan ju tänka sig att ni vilsna själar som brukar läsa denna blogg behöver vägledning i hur man som en belevad och vis person bör rösta. Och var kan man hitta en mer belevad och vis åsikt på internet än just hos mig? Nej just det, ni har kommit rätt.

Nu har dock Johan Hakelius redan beskrivit det enda sant kultiverade sättet att förhålla sig till detta val samt varför detta är just det enda kultiverade sättet varför jag endast kan repetera vad han skrivit. Om man vill att Sverige ska förvandlas från en fri nation till en valkrets i Europas förenta stater så ska man rösta på nåt av alla dessa partier som ställer upp (jag rekomenderar då Piratpartiet eftersom det retar etablisemanget mest). Om man istället vill att Sverige ska vara en fri nation med självbestämande, må så vara involverat i ett nära samarbete med andra länder i Europa, så ska man inte rösta alls.

Demokratiskt tillsatt makt saknar egen auktoritet och behöver därmed stöd från folket för att legitimeras. Detta sker genom ett anständigt högt valdeltagande. Därmed är är strategin självklar om man vill förhindra att mer makt hamnar i Bryssel till förmån för Sveriges riksdag: beröva Bryssel legitimiteten. Detta görs på ett och endast ett sätt, genom att få ner valdeltagandet. Vänder vi Europaparlamentet ryggen så förlorar det makten över oss.

Men riksdagen är väl inte bättre, där sitter ju bara en massa dumbommar? Jovisst. Men det är dumbommar som vi själva valt inte dumbommar som resten av Europa valt. 100% av  riksdagsledamöterna väljs av Sverige, medans endast 2,4% av Europaparlamentets ledamöter väljs av oss. Men visst om du vill att det ska vara tyska och franska väljare som bestämmer över Sverige så gå och rösta du. Jag anser att svenskar ska bestämma över Sverige så jag håller mig undan från valurnorna.

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Sverige är inte en valkrets”

 1. Olof Says:

  Tyvärr är det ju inte Europaparlamentet som anstränger sig för att ta ifrån väljarna makten utan våra egna regeringar.

  Ministerrådet används i stort sett som en policywashing maskin; när politikerna i regeringarna vill ha igenom impopulura förslag ber de kommissionen om ett utkast, sen pratar ministrarna ihop sig och kohandlar om lite annat, varefter det drivs igenom.

  Parlamentet har inte mycket att sätta emot; det mesta blir stämplat och klart. Det är få undantag som telekompaketet och mjukvarupatentfrågan där parlamentet faktiskt lyckats sätta stopp för ministerrådet.

  ‘Bryssel’ behöver inte parlamentets legitimitet. ‘Bryssel’ har regeringarnas representation och skiter helst i parlamentet. Så istället för tyska och franska väljare som bestämmer är det tyska och franska ministrar. Alternativet ‘länderna själva’ finns knappt på kartan, och i synnerhet inte på ministerrådets eller komissionens karta.

  Att ge parlamentet mer makt handlar alltså mer om makten i relation till ministerrådet och komissionen, inte i relation till länderna i sig; vi väljare får knappast mer makt genom att försvaga vår enda folkvalda EU institution.

  Så tyvärr. Du kan tacka de där ‘100%’ svenskvalda individerna för situationen, men att inte rösta hjälper inte det heller, det underlättar bara för en annan grupp istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: