Parasitklassen

Varför satsar man på en karriär inom politiken eller inom fackföreningsrörelsen? Lust att förändra och föbättra världen? Lust att dra sitt strå till stacken? Ilska över upplevda eller betraktade oröttvisor? Rättspatos? Ja det är väl ungefär så det brukar heta om man frågar s.k. förtroendevalda själva, men saningen blir väl alltmer uppenbar för fler och fler: man satsar på en politisk eller facklig karriär för att berika sig själv. Politiken satsar man på om man istället för att försörja sig på ett hederligt arbete hellre vill parasitera på sina medmänniskor genom livslång närmast arbetsbefriand försörjning via skattemedel. De förtroendevalda har blivit en klass av parasiter.

Att det skulle komma nya skandaler om Wanja Lundby-Wedin var väntat. Om man råkar ut för en skandal så som hon gjort och hanterar den så självupptaget och utan ödmjukhet som hon gjorde så drar man på sig oerhört dåligt politiskt karma. Efteråt kommer det finnas gott om förbannade människor som gör sitt yttersta för att hitta mer skit att läcka till tidningarna. Och som om det inte vore nog så är helt plötsligt saker som tidigare bara blev en notis förstasidesstoff när det handlar om den tidigare skandaliserade. Så när det nu ges publicitet åt det faktum att Lundby-Wedin utnyttjat sitt styrelseuppdrag i LOs semesteranläggning i Italien till att fiffla till sig gratis minisemestrar för sig och maken är det bara nästa logiska steg i den utveckling som oundvikligen kommer att sluta med Lundy-Wedins avgång. Att Lundy-Wedin anser att hon gjort rätt för sig spelar nog mindre roll för alla de LO-medlemmar som bryr sig mer om moral än italienska skatteregler. Det är iofs inget stort mygel. Men lagligt eller inte, jag kan ändå stämma in det Lars Törnman skriver på Newsmill:

Har […] aldrig ens funderat över att ha med frun på någon av alla de resor som jag gjort i tjänsten. Har inte heller någonsin mött någon annan som har haft med sin partner och låtit andra betala delar av familjens kostnader.

Nej vi vanliga människor lever inte så. Det krävs den särskilda slags moral som odlas i de politiska och fackliga toppkretsarna för att utveckla den livsstil där det är helt accepterat att låta medlemmarna inte bara försörja än utan också betala livets guldkant.

Värst just nu är dock de brittiska parlamentarikerna. En samling människor som jag tidigare högaktat i kraft av deras oberoende, vältalighet och känsla för sin direktkoppling till de egna väljarna. Nu visar det dock sig att de till stor del är samma korrupta pack som visat sig befolka paralamenten i många andra västländer. Befolkningen börjar därmed också ropa på nyval och extremhögern vädrar morgonluft. Om någon nu undrar hur det går till då de i grunden odemkratiska krafterna tar över en demokrati så är det första akten vi ser nu. De gamla partierna visar sig med tiden ha tagits över av mutkolvar och väljarna ser då inget annat val än att rösta på partier som i alla fall inte verkar vara korrupta. Vem kan klandra den som röstar på en fascist före en mutkolv?

Det lär i alla händelser snart bli en hel del arbetssökande före detta PMs i Storbrittanien och kanske också en arbetssökande före detta LO-ordförande i Sverige. Men de klarar sig så klart ändå. Den politiska adeln har ju ändå sett till att den försörjs livet ut vad som än händer. Kristina Axén Olin t.ex., pallade ju inte trycket på den politiska toppen utan valde helt frivilligt att avgå och ägnar sig nu vid 46 års ålder åt sin trädgård på heltid. Ett beslut som skulle varit svårt att ta för de flesta men som säkert underlättades av det faktum att Axén Olin ändå får 44 000 kronor i månaden från Stockholms skattebetalare fram till sin 65-årsdag. Inte konstigt att det är nu ”Livet kan börja”.

Annonser

Etiketter: , , ,

11 svar to “Parasitklassen”

 1. Lars-Erick Says:

  De alltför generösa fallskärmarna till avhoppade politiker (och direktörer) är en sak för sig.

  Tror nog att de flesta förtroendevalda, i såväl politik som i fack, har ärliga avsikter – till en början. Men, så kommer de med i smeten. De omformas, deformeras genom ngt slags grupptryck, genom den mentalitet som numera verkar finnas på varje nivå över den lägsta inom facken liksom inom partikanslier o partiledningar. Det är ett rövslickeri för att komma sig upp ännu mer, och det är ju lätt att leva på andras pengar… speciellt när inte personligt ansvar utkrävs.

  Hur facken ska klara sin självsanering vet jag inte. Men inom politiken måste det bli mera av faktiskt väljarinflytande. Personval. Författningsdomstol. Transparens.

  • Populisten Says:

   Lars-Erick, vi har ju lite olika åsikter om höga löner. Jag kan acceptera riktigt hög ersättning till den som så förtjänar och även fallskärmar i de fall de ersätter uppsägningstid (och motsvarar lönen under densamma). Men jag tror vi är helt överens om att det är ett genomsjukt system att fortsätta belöna folk efter att de slutat. Man kan ju undra om inte hela avsikten är att gömma undan den verkliga ersättningen så att den inte ska sticka massorna i ögonen.

   Jag önskar att jag hade din tilltro till att förtroendevalda har rent uppsåt från början.

   Du har helt rätt om politiken, fackens självsanering lär komma den också då medlemstalen sjunkit tillräckligt.

   F.ö. är det som gör mig mest desillusionerad hur småskuret mygel det är. Både Lundby-Wedins weekendsemester och det mesta jag läst att brittiska politiker fifflat till sig är ju förhållandevis små summor. Någon hade yrkat ersättning för en byxpress… På nåt sjukt sätt hade det väckt mer respekt om någon försökt svindla statskassan på miljonbelopp. Men byxpressar. Vilka futtiga människor!

  • Lars-Erick Says:

   Löner. Det sjuka är ju att idag kan man knappast säga att ngn gör skäl för de skyhöga lönerna de har. Liksom att fallskärmar etc inte har ngn verklighetskontakt.
   Jo, jag tror att de flesta förtroendevalda har goda avsikter från början. Speciellt de som går med i ett litet oppositionsparti, där utsikterna till lönsam karriär är mikroskopiska. Historiskt har det dock varit annorlunda betr sossepartiet, och numera är moderaterna i samma korrupta klass. Men även där är fotfolket nog ofta hyggliga människor – till en början.
   Dessutom är det ju så att FÖR DE FLESTA FÖRTROENDEVALDA, oavsett parti, SÅ FÖRLORAR DE PENGAR PGA SITT POLITISKA ENGAGEMANG, speciellt och extra mycket de som inte har ett vanligt lönearbete utan t ex är småföretagare eller sk fria yrkesutövare! Ersättningsregler är nämligen alltid skrivna för den som har ett fast jobb som arbetare el tjänsteman.
   Att tjäna på politiken, det kommer lite smått för gruppledare, och accelererar på oppositionsrådsnivå och som kommunalråd eller på heltids ordförandeuppdrag i tunga nämnder. Och som riksdagsman och uppåt.
   Betr Wanja L-W. Småskuret, tja, ja. Men en orsak är att de succesivt kommer in i en kultur, där det är självklart att de slipper betala ur egen börs. De reflekterar inte ens över att den möjligheten finns!
   Och betr hennes Italiensemester. Ironiskt att det oxå kommer fram att LO inte är den idealiske arbetsgivare de vill att andra ska vara, då deras sem-bolag inte betalar pensionsavgifter för sina anställda. ..

   • Populisten Says:

    ”Det sjuka är ju att idag kan man knappast säga att ngn gör skäl för de skyhöga lönerna de har.” Där har du helt rätt! När post-VDns jättelön var på tapeten så ställde jag den hypotetiska frågan om Posten AB verkligen skulle gjort ett resultat som vore 900000 sek/månad sämre utan honom. Knappast…

    Jag är förstås medveden om att den stora massan fritidspolitiker inte blir rika på sitt engagemnag. Men politiken som födkrok dyker ju upp ganska lågt ändå. Däremot hållerjaginte helt med om att det endast lönar sig att satsa på de stora partierna. Vi har ju av någon anledning oppositionsråd och andra konstruktioner som gör att även oppositionens företrädare ska få del av kakan i förhållande til sin storlek. Om man inte satsar på den absoluta toppen kanske det säkraste kortet är ett parti med högt röstetal i förhållande till aktiva medlemmar. Men visst, sossarna är värst drabbade här. Jag tror att deras ideologiska förflackning delvis beror på utspädning av en massa strebrar som inte är socialister.

    Ja nog är det ironiskt om LO alltid. Det är förstås inte första gången de säger en sak och gör en annan.

 2. Swedish news about six nights in a double room | Global Viking - Culture blog Says:

  […] And in Swedish blogs: Magnus Andersson, Annarkia, Röda Malmö and Alla dessa åsikter. […]

 3. Nils Dacke Says:

  Dom här människorna omformas inte av ett korrupt system, dom är korrupta frön början och har bara ett mål: makt och egen vinning. Om det sen är näringsliv, politik eller kyrkan är oväsentligt bara makt finns med i spelet.

  Det vi måste göra är att inse detta och sedan bygga system som minimerar att vi rekryterar sådana personligheter till ledande befattningar inom politiken. Om dom vill lur skiten eller slåss i en ledningsgrupp fine with me, men dom ska f-n inte ta mina skattepengar.

  • Lars-Erick Says:

   Nej, jag tror du har fel betr din första mening. Eller rättare sagt, jag är helt övertygad om att du har fel! Det är min erfarenhet efter ett flera decennier långt politiskt engagemang utifrån ideella mål. Se mitt svar ovan till ”pop”. Men speciellt de som ”hamnar” en bit upp riskerar ofta att korrumperas. Och även de som övertalats att ta uppdrag, som de egentligen inte är/var intresserade av, som är lönsamma. Men det drabbar bara ett litet fåtal.
   Däremot så håller jag med om att vi bör sträva efter att konstruera system som minimerar riskerna för snedrekrytering. Hur det ska ske är dock en annan och komplicerad fråga.

 4. Alex Says:

  Dags att införa enmansvalkretsar. Då kan de röstas bort.

  • Lars-Erick Says:

   Enmansvalkretsar leder till ett 2-partisystem, som i vart fall jag inte vill ha. Två stora partier som fiskar efter ngt slags genomsnittsväljares röst. Utan att behöva ha ngn ideologi. Nej, nej.

   Dessutom har det ju inte förhindrat skandalen i det engelska underhuset.

   • Populisten Says:

    Jag börjar dock svänga angående enmansvalkrestar, men av delvis andra skäl.

    Visserligen har det ännu inte hjälpt i England, men frågan är om det inte kommer att hjälpa till under upprensningsprocessen. Det är svårt att se att en MP som fifflat kommer att kunna bli omvald.

 5. Nils Dacke Says:

  Det är alltid lätt att ta till fritidspolitikerna eller bönderna om vi ser detta som ett spel för gallerierna. De är lätta att manipulera och styra plus offra vid behov.

  Betänk alla anställda politiska tjänstemän i kommuner, landsting, riksdag och nu till eu parlamentet. De är många och har bra betalt, ingen granskning och definitivt ingen offentlig utannonsering av jobben.

  Dags att utveckla nästa generations politiska system som inte är enmansvalskretsar. Detta är ju provat i andra länder men inga bättre resultat.

  Börja med en rejäl folkbildning om vår demokratiska historia och sedan en folkrörelse om hur vi kan utveckla den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: