Små framsteg i Sydafrika

Valresultatet i sydafrika verkar nu vara klart och det inger trots allt ett visst hopp. ANC vinner stort, men tappar den 2/3-delsmajoritet de behöver i parlamentet för att själva kunna skriva om konstitutionen. Visserligen verkar de dyrt och heligt ha lovat att inte göra detta, men i politiken är som bekant inget heligt i längden så det är garanterat bra att inget parti ensamt har den möjligheten. Spekulationer har också funnits om att ANC planerat att ändra konstitutionen i akt och mening att försvaga oppositionen genom att göra provinserna mindre självstyrande så att oppositionen inte ska kunna få några riktiga skyltfönster för en bättre politik ens om de lyckats vinna i en provins.

Nu blir det istället just så. Democratic Alliance får majoritet i Västra Kap och kan ta chansen att visa hur bra politik det kan bli när det inte sitter marxister vid makten. Steget är visserligen litet men all verklig förändring tar tid så därför bör vi se framtiden an med tillförsikt istället för att som t.ex. Daniel Bergström på Tradition och Fason otåligt konstatera att det går åt fel håll. Det tog decennier att bli av med apartheidregimen, så varför ska det ta så mycket kortare tid att bli av med den marxistiska rörelse, som kanske var nödvändig som moståndsrörelse, men som nu vid makten löper stor risk att dra ner landet i samma totalitära ekonomiska kaos som Zimbawe? Nej fort lär det inte gå att slutgiltigt etablera en verklig demokrati Sydafrika, men valresultatet ger i alla fall möjligheter till rätt utveckling på lång sikt. Hade det blivit annorlunda hade ANCs ledare Zuma snart sett till att ha samma ställning som sin kommunistiske broder Mugabe. Med liknande resultat för landets ekonomi.

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Små framsteg i Sydafrika”

 1. larserick Says:

  Men de verkar hänga på ngn tiondels procent att ANC inte klarar 2/3-majoritet. Och Zoma verkar ju inte så ren i ven, som man säger. Så vi får hoppas att de sista tiondelarna hamnar rätt…

 2. Populisten Says:

  Det kan ju rent av ha stor betydelse hur mandatfördelningen går till. Egentligen är det ju oväsentligt hur tiondelarna faller, det är väl 2/3 i parlamentet som räknas. Det är bara att hålla tummarna att mandaten hamnar rätt på marginalen.

 3. Alex Says:

  Är ANC verkligen marxister? De har väll fört en ganska företagsvänlig politik och inte gjort de reformer de fattiga vill ha?

  • Populisten Says:

   Jo socialistiskt är ANC utan tvekan och sedan något år är det den kommunistiska flygeln under Zuma har tagit makten.

   Det är ganska intressant hur okänt detta är i Sverige. Jag antar att vi människor helt enkelt inte klarar av att hantera mer än en sak i taget och under apartheid blev synen på ANC helt enkelt att de var den goda sidan utan vidare eftertanke.

 4. REDAKTIONENS MÅNADSBREV – april 09 « Tradition & Fason Says:

  […] liksom Expressen. Vissa bloggare har även förärat oss uppmärksamhet (exempelvis här, här, här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: