Är våldtäkt konst?

Härom veckan upplyste Konstfack svenska folket om att våld mot tjänsteman är konst och inte ett brott. Nu visar det sig att Konstfack även anser att grov skadegörelse är konst. Med spänning ser jag fram emot att få reda på vilka ytterligare verksamheter jag hittills misstagit för brott som egentligen är konst?

Är våldtäkt konst? Misshandel? Mord?

Är förskingring konst? Skatteflykt? Svartjobb?

Är spionage konst? Landsföräderi? Brott mot mänskligheten?

Är fortkörning konst? Felparkering? Smitning? Eller kanske rent av rattfylla?

Ja, man kan ju undra. Men hur man än häcklar och har sig så kommer man bara tillbaka till att Fröding redan sagt det bättre. För ”snus är ändå alltid snus  om än i gyllne dosor”. Vandalism är inte konst! Det är ett brott! Att påstå nåt annat är inte bara löjeväckande, det är rent stötande!

Med rätta har kulturministern reagerat starkt. Jag trodde inte hon var av det virket, men reaktionen ger visst hopp att kulturelitens mångdecennielånga moraliska fristat ska kunna avskaffas. Vi måste få slut på uppfattningen att det är tillåtet att göra vad man vill om man bara kallar det konst. Vi måste få slut på uppfattningen om att dessa omogna spektakel ska betalas med skattepengar. Det är dags att vi vanliga anständiga människor säger ifrån och kan man hoppas att kulturministern blir vårt språkrör? Efter dessa två skandaler med Konstfack som gemensam nämnare så förväntar jag mig att Konstfacks rektor med omedbar verkan skiljs från sitt uppdrag. Makten att få det att hända ligger hos regeringen. När agerar Adelsohn Liljeroth så det blir mer än bara prat? För att få reda på det har jag mailat kulturministern och frågat. Det ska bli intressant att se om hon svarar.

För övrigt: I veckan presenterades den s.k. kulturutredningen. Ett förslag som saknades men som verkar högaktuellt är att lägga ner kulturdepartementet och istället flytta kulturfrågorna till justitiedepartementet.

Annonser

Etiketter:

4 svar to “Är våldtäkt konst?”

 1. larserick Says:

  Är FRA-lagen konst?
  Är ipred konst?

  Hm. Konstigt i alla fall.

 2. Populisten Says:

  Statskonst?

 3. Bengt Axmacher Says:

  Ber att få instämma. Det finns en omhuldad kulturmaffia som på allvar tycks medna att definitionen på konst kort och gott är att det är det som de själva säger vara konst. Istället för fåniga definitioner av dem som anser sig ha ett i sanning diskutabelt tolkningsföreträde, så tycker jag detta skall återgå till oss som betalar och som skall vara avnämare.

  Har läst lite här och var bland dina senaste poster. Vi är ofta meningsfränder, om än inte alltid.

  • Populisten Says:

   När begåvningen inte räcker för att skapa sådant som allmänheten förmår uppskatta så sluter man sig samman i en klick och skapar låtsaskonst för varandra. Vi borde alla dra ut på gatorna och ropa att kejsaren är naken!

   ”Har läst lite här och var bland dina senaste poster. Vi är ofta meningsfränder, om än inte alltid.”

   Då får jag hoppas att jag kan få äran att ha dig som läsare och kommentarsförfattare även i framtiden. De mest fruktbara debatterna är oftast mellan dem som delar lagom mycket åsikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: