Kärnkraften räddad

I följetången ”alla allianspartiers kärnväljare ska förnedras” har nu turen kommit till Centern. Helt oväntat så är Centern med på att bygga nya kärnkraftverk, i alla fall som ersättning för gamla. Olof Johanssons inflytande är därmed slutgiltigt borta. Centerns kärnväljare (he he ”kärn”-väljare)  gnisslar säkert tänder lika mycket som Folkpartiets i FRA-frågan, Moderaternas i försvarsfrågan och KDs i homovigselfrågan. Men någon slags rättvisa kanske det ligger i att alla nu är förnedrade.

För landet är det förstås bra för nu slipper vi få det mörkt och kallt , men alla jublar nog inte över att Alliansen lyckats komma överens om detta. För Mona Sahlin är det ju rena katastrofen t.ex. Där sitter hon och vill bilda regering med trädkramare och kommunister som vill gå till val på att stänga ner all fungerande energiproduktion i landet samtidigt som hennes kamrater i LO vill ha billig el så att inte industrierna där medlemmarna jobbar läggs ner. Så länge Alliansen var splittrad i frågan så gjorde det inget, men nu lär mången LO-medlem som jobbar i elintensiv industri ta sig en rejäl funderare om det verkligen är den rödgröna röran som ska ha röstsedeln 2010. LO verkar ännu inte ha kommenterat uppgörelsen och det skulle se ut det om Wanja Lundby-Wedin som ju trots allt sitter i sossarnas allra högsta ledning gick ut och sa att Alliansens politik är bättre. Och att gå ut och säga att trädkrameriet är bättre skulle inte uppskattas i LO-djupen. Bäst att fortsätta vara tyst antagligen.

Genom att få med Centern på kärnkraftsvagnen har Reinfeldt satt Sahlin i en ytterst svårt situatiuon. Draget är destå mer lyckat i det att hotet mot Sahlin inte uppstår genom Alliansens nya politik i sig, utan genom att Alliansens enhet gör den egna politiken till sossarnas värsta fiende. Återigen har Reinfeldt alltså lyckats få med hela borgerligheten på den linje som majoriteten av väljarna ligger i medans sossarna för att få ihop sitt regeringsunderlag tvingas styra bort från sina kärntrupper åsikter och anpassa programmet efter två extremistpartiers plakatpolitik.

Nu är ju kärnkraftsfrågan ingen ny surdeg i svensk politik. Så därför kära läsare föreslår jag att du lutar dig tillbaka och njuter av hur min idol Eddie Meduza beskrev frågan redan på 80-talet.

Annonser

2 svar to “Kärnkraften räddad”

 1. larserick Says:

  Just det, alla förnedrade! All respekt för partierna är borta.
  Taktisk fifflande, skickligt, visst.
  Och nog behövs troligen kärnkraft en bit till.
  Men handläggningen —- ännu ett bevis på hur långt från sina väljare och sina ideologier som partierna befinner sig.

  • Populisten Says:

   Ja det är taktikens tidevarv vi lever i. Till stor del beror det på att vårt statsskick flyttat makten från Helgeansholmen till Rosenbad. Det är tragiskt i alla fall.

   Skicklig är i alla fall taktiken denna gång. Det är en präktig kil som drivits in mellan SAPs elit och dess kärntrupper samt mellan LOs industribas och dess elit. Det här kan mycket väl avgöra valet 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: