Skandinavism

Det har varit en dag i skandinaviens tecken för mig idag. Morgonflyget till Köpenhamn för heldagsmöte med danska kollegor och sedan hem lagom till middag och TV-soffa med Skavlan (i alla fall efter att Let’s Dance tagit slut). Med andra ord en dag som varit som gjord för att kontemplera över detta med de skandinaviska språken.

De allra flesta dansk/svenska afförsmöten jag deltagit har varit skandinavisktspråkiga. Även fast jag som inte träffar danskar så väldigt ofta och därmed har klart svårt att förstå danska så bra som jag skulle vilja så tycker jag att det är rätt. Vi kan ju göra oss förstådda med varandra på våra egna språk , vad ska vi sitta och prata dålig engelska med varandra för istället? De skandinaviska språken är ju lingvistiskt blott dialekter på av ett och samma språk, så jag försöker bli bättre och bättre på danskförståelsen.

Tyvärr får jag intrycket av att svenskar blir allt sämre på att förstå danska och norska. Att danskar och norrmän förstår svenska bättre än vi förstår deras språk ska vi visserligen inte skämmas för. Det beror ju till stor del på att man kan se svensk TV i deras befolkningscentra. Som det största språket så har ju svenskan också det största kulturlivet vilket säkert också gör sitt till. Danskar och norrmän utsätts helt enkelt för svenska i större grad. Men ändå, varför har så många svenskar så oerhört svårt att förstå grannländernas språk? Jag tycker det är smått pinsamt. Vi är ändå en mycket litan skara syskon här upp i norr jämfört med stora vida världen. Vi borde hålla ihop. Vi borde värna vår kulturella och språkliga särart. Tillsammans.

Än Skavlan då, vad har han med det hela att göra? Jo, SVT ska visserligen ha all heder av att ha vågat importera en mycket skicklig programmledare från Norge. Men varför textar de honom? Har man svårt att förstå vad den mannen säger på sin tydliga (och tillrättalagda) norska så har man väl snarast fel på hörseln. Hur ska vi någonsin kunna bli bättre på att förstå vad våra grannar säger när vi inte ens behöver försöka det minsta? Snälla SVT sluta texta norrmän! OK om de kommer från Bergentrakten kan ni få dispans.

Danskar är nog bäst att fortsätta texta under en övergångsperiod.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: