Psykotiskt konstideal

Rosor i ett sprucket krus,
är ändå alltid rosor.
Men snus är också alltid snus
om än i gyllne dosor.
(Fröding)

Konst ska ju numer helst av allt provocera. God smak och andra dygder som en gång var konstens att försvara har för länge sedan övergetts till förmån för provoktationens välsingnelse. Jag kan förstå varför. Att skapa god smak och skönhet kräver i allmänhet begåvning, men provocera kan vilken imbecill som helst.

Aldrig har väl detta varit mera sant än idag då bl.a. DN rapporterar att en elev på Konstfack som del av sitt examensarbete har spelat psykotiskt intill den grad att hon av polis tagits in för tvångsvård på psykakuten. Listan på vad som provocerar mig kan göras lång, men låt oss ta det väsentligaste.

  1. Det sänker allmänhetens vilja att gripa in i liknande situationer. Nästa gång någon synbarligen psykotisk person står på Liljeholmsbron och ser ut att planera ett självmordshopp kanske de förbipasserande låter situationen fortgå i förvissningen att det bara är en Konstfackelev. Förskräckligt. Javisst, men om den degenrererade konstfackeliten hinner ut med mikrofoner och spelar in plumset så kanske de kan använda det i en installation.
  2. Det är slöseri med skattepengar. Nej jag tänker inte främst på polisstyrkan som fick rycka ut i onödan eller vårdplatsen som någon annan kunde ha fått, utan på alla dessa skattepengar som slösats bort på att ge en imbecill individ en akademisk utbildning.

Det är hög tid att alla vi vanliga anständiga människor som ser att detta bara är trams säger åt konsteliten att visst kan ni få leka om ni vill, men sluta gör det för våra pengar!

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Psykotiskt konstideal”

  1. David Högberg Says:

    Bra inlägg. Ytterligare ett problem med att konsteliten verkar så fast i provokation och allt annat än klassisk estetik är ju att vi måste stå ut med deras verk i den offentliga konsten. Politiker har ju oftast inte stake att säga emot när någon ”kunnig” säger att detta är visst hög konst…

  2. Populisten Says:

    Tack!

    Ja, det har ju på något konstigt sätt kommit att krävas expertkunskap för att veta vad som är god konst. En gång i tiden kunde var och en avgöra sådant själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: