Kling och Klang i vilda västern

Den stolta svenska poliskåren har åter skjutit ihjäl en stackars sinnesjuk person i samhällets utmarker. En känt psykiskt instabil peron i Helsingborg, som ofta på grund av sitt våldsamma beteende och sina hot varit anledning för samhällets ingepp utan att för den skull tas om hand på riktigt, ringer till SOS och hotar ta livet av sig. Detta leder till att piketpolisen stormar hans stuga och skjuter ner honom.

Ska det verkligen vara så här?

Visst mannen attackerar med dragen kniv, men ska inte två stora starka piketpoliser ha kroppstyrka, kunnande och utrustning att kunna hantera en sådan situation utan skjutvapen? En kniv är väl inte mycket att vara rädd för om man bär skyddsvästar!

En jävla skandal”, säger en granne, och syftar både på dödsskjutningen och att samhället inte brytt sig om att lösa situationen under det hela år som mannen bott i området och trackaserat grannarna. Polisfacket å sin sida kräver ny lagstiftning. Och även om jag hellre kräver en poliskår som inte gör i byxorna och måste dra vapen så snart en tokfarbror viftar med kniven så har naturligtvis polisfacket helt rätt; Det är fullständigt orimligt att polisen inte kan få reda på den psykiatriska bakgrunden när de ska ingripa mot våldsamma personer. Men i det här fallet är detta inte mycket till ursäkt då mannen sedan länge ju var känd som psyksjuk och våldsam hos polisen. Nej de visste nog vem de hade att göra med.

Att det slutade så tragiskt som det gjorde beror ju också på polisens nya ammunition. Sedan ett antal år törs ju nämligen inte Kling och Klang patrullera gatorna i konungariket Sverige med mindre än att puffrorna är laddade med kulor som är så dödliga att Genevékoventionen förbjuder dem för användning i krig. Då går det som det går, skjuter man så dör den som blir träffad.

I den svenska poliskårens syndaregister fogar jag nu feghet till inkompetens och ointresse för sin uppgift som stod där sedan tidigare.

Annonser

11 svar to “Kling och Klang i vilda västern”

 1. sam Says:

  Men herregud… du e ju ute o cyklar… skulle vilja se dig framför en psykisk sjuk person som är motiverad och har en kniv i handen… klaga på politikerna som inte ger Polisen verktyg för dessa ärenden…. Tycker synd om dig, din tankelösa människa….

 2. martin petersson Says:

  jag tror inte att ni skulle vara så jävla kaxiga heller om någon psykiskt instabil man kom rusandes mot er med en dragen kniv.
  Man har bara umgefär 2sec på sej att tänka i en sån situation.

 3. Brynte Says:

  En kniv är att betrakta som ett lika dödlig som ett skjutvapen. Skyddsväst hjälper inte om du får kniven i halsen eller en lårbensartär. Jag har svårt att tro att du på fullt allvar menar att poliserna i någon slags Error Flyn anda ska ge sig in i fäktningsdueller med batong mot kniv när en psykiskt sjuk man går till anfall mot dem.

  Det är väldigt lätt att i efterhans analysera ett beslut som måste fattas på en sekund i trängt läge och tänka ut alternativa scenarion. Polisledningen i Sverige har bestämt att polismän inte ska ha andra alternativ än batong, pepparsprej eller pistol/förstärkningsvapen.

  Med det som är känt nu via media så är det svårt att se hur poliserna skulle kunnat göra annat än att skjuta i nödvärn.

 4. Populisten Says:

  Istället för att klaga på mitt klagande kan ni ju ta er en funderare över varför i hela fridens namn poliserna klev in i killens stuga alls när de vet att han är spritt språngande galen och dessutom ser att han sitter och leker med knivar.

  Dessutom är det en avgörande skillnad mellan mig och piketpoliser i det att de senare är särskilt utvalda och tränade för att kunna ta om hand om våldsamma människor.

  Förhandla, skjut in tårgas, gör vad fasen som helt. Men för guds skull kliv inte bara på hos någon som hotat att döda poliser!

 5. Björn Says:

  Dessutom var det ju så, att anledningen till att polisen överhuvudtaget var där, var att mannen hotat att taga livet av sig. Det fanns ingen annan person att skydda. Mannen fick förvisso hjälp med sin tänkta gärning, men det var knappast det som var meningen. Det går inte att tala om denna utryckning som någonting annat än ett fiasko.

 6. Kristoffer Says:

  Scenariot var att mannen påstått att han haft skjutvapen. Han har tidigare gett upp då man tagit kontakt med honom och han satt vid köksbordet utan synliga skjutvapen i sin närhet. Man kan då inte ta kontakt med honom från utanför huset eftersom han då kanske går och hämtar skjutvapen och börjar skjuta ut genom fönstret mot poliser och grannar. Man kan heller inte skicka in ett psykiatriskt akutvårdteam eftersom det är för farligt. Så vad gör man? Jo, två poliser tar en enorm risk för sin egen säkerhet och går in i huset för att ta kontakt med mannen på ett sätt där man kan ha kontroll över honom. Dock så rusar mannen emot poliserna med en kniv dragen. Man skjuter.

  Tårgas och pepparspray är direkt olämpligt att använda på psykiskt sjuka människor då de kräver att personen känner smärtan och reagerar på smärtan. Det är rätt så vanligt att de inte gör det. Batong är direkt olämpligt p.g.a. att man får för kort avstånd till gärningsmannen. Hur mycket man än vill att det ska vara så så finns det ingen människa i världen som kan göra dina efterönskade jiu jitsu-trick utan att allvarligt riskera sitt eget liv. Poliser har famljer de vill hem till, de också.

  Sedan så kan man inte räkna med att ingen annan finns i huset bara för att mannen sagt det över telefon. Han kan lika gärna ha någon stackare i nåt bakrum. Men det är klart att det är lätt för folk att sitta och döma. Speciellt om man aldrig varit i en liknande situation.

 7. Sheriffen Says:

  En psykiskt sjuk person är svår att stoppa. När polisen enbart hade den gamla Whalterpistolen så hände det flera gånger att de måste skjuta flera skott för att ev. kunna få stopp på personen. De kulorna kändes nog som myggbett och de gick rakt igenom. Nu med Zig Zauer och med plattnosade kulor så blir det STOPP enbart med en kula. Vad väljer du?

 8. Rune Says:

  Läs den här artikeln innan du kommer med dina fantasifulla ammunitionsteorier:
  http://www.spuhr.se/download/referens/Expressen_050321.pdf

 9. Peter Says:

  I USA finns det något som kallas ”suicide by cop”, ungefär. De amerikanska poliserna är väl medvetna om detta. Låt slippa importera detta tillvägagångssätt från USA!

 10. Populisten Says:

  Sheriffen, Whalter alla gånger. Halvmantlad ammunition skjuter man älg med inte människor. Polisen kan naturligtvis få ha tillgång till nuvarande ammunition för specialinsatser (hembesök hos organiserad brottslighet t.ex.) men att det ska vara standardammunition är fullständigt obegripligt. Den totalt uppenbara risken med att ha kulor som med stor sannolikhet dödar är för övrigt att poliser drar sig för att använda tjänstevapnet. Det kan väl inte vara meningen.

  Rune, intressant artikel. Speciellt att dumheterna om genomskjutning återigen förs fram. Som så ofta i dagens samhälle ska en närmast obefintlig risk minimeras bort till priset av en säker försämring. Jag begriper mig inte på detta paniksyndrom. Nu har genomskjutning faktiskt skördat liv. Nämligen ett. 1977 i Västberlin. Jag vill minnas att Leif GW Persson inte heller gillar den nya ammunitionen.

  Björn och Peter, ni har fattat min poäng.

 11. Björn Says:

  Det är bara att titta på vilda västern poliserna som sköt en 26-åring i huvudet i går i Södertälje rånarna hade inte ens öppnat eld och skulle med största sannolikhet ej heller göra det finns många trigger happy poliser som pangar gym, hundar, katter, smattrar på bara med hagelsprakaren clintan style

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: