Maktfullkomlighetens furste

Tidningen Chef har i varje nummer ett ”Chefstest” där en känd svensk ledare porträtteras och betygsätts som chef. I det nummer som låg i min brevlåda idag porträtteras Fredrik Reinfeldt. Jag har ännu inte läst artikeln (fast jag noterar att hans chefsbetyg blir ganska lågt), men det räcker faktiskt att läsa den lilla notis som finns på tidningens ”ledarsida” för att bli förfärad.

Det visar sig nämligen att då journalisten (Fredrik Emdén) som skrivit porträttet som brukligt skickat över artikeln för kommentar till den porträtterade kontaktats av partisekrerterare Per ”kotlettfrillan” Schlingmann. Schlingmann vidarebefodrar ingalunda någon kommentar (eller för den delen inte en avböjan att kommentera heller) utan ber istället att få ”komplettera” det som skrivits. Han skulle vilja ”resonera” eftersom han ”har svårt att känna igen sig” i den bild som framträder.

Så ser alltså de nya moderaterna på yttrandefriheten. En fritt verkande journalists ska tillrättavisas och misshagliga articklar korrigeras innan de når tryck så att inte fel bild ges av härskaren. Detta är naturligtvis inte på något sätt oväntat utan fullt i linje med den syn på demokrati och yttrandefrihet som regeringen Reinfeldt visat upp tidgare i t.ex. FRA-debatten. Men beteendet är ändå ytterst oroande eftersom det betyder att de antidemokratiska krafterna flyttat fram positionerna ännu ett steg i Rosenbad när man nu halvt öppet ger sig på det fria ordet. Fascismens fula tryne skymtar i skuggorna och det skymmer över den svenska demokratin.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: