Brittisk MP står upp för demokratin

Den brittiska regeringen vill bygga ut Heathrow med en tredje landningsbana. Det kan säkert behövas eftersom trafiktrycket är stort och ökar. Alla är naturligtvis inte postiva till förslaget: kringboende som kommer att drabbas av ökat buller eller t.o.m. få huset exproprierat har legetima skäl att vara emot och trädkramarmaffian kommer så klart dragande med sitt vanliga klimatnonsens.

Nu är det inte min sak att tycka om utbygnader av brittiska flygplatser (fast det ska erkännas att Heathrow känns rätt fullt), nej det intressanta är det politiska efterspelet. Regeringen avser nämligen ta beslutet utan omröstning i parlamentet i en manöver som får Frerik Reinfeldts skräckregemente inför FRA-omröstningen att framstå som oerhört demokratiskt. I ett land med enmansvalkretsar och därmed parlamentsledamöter som känner sig ansvariga inför sina väljare är det förstås svårare att tvinga in ledamöterna i fållan. Att vara inpiskare i brittiska underhuset torde vara mångfalt svårare än i riksdagen, men ministären Brown vet tydligen på råd och shuntar alltså underhuset fullständigt i frågan.

Detta fick ledamoten John Mc Donnell som representerar den valkrets där Heathrow ligger att bli så till den milda grad upprörd att han reste sig och flyttade bort den cermoniella spira som representerar parlamentets makt. För detta tilltag är han nu avstängd i fem dagar från underhuset. Men vem kan säga att han gjorde fel? Paralamentet är ju de facto fråntaget sin makt!

Det finns ingen spira att flytta i den svenska riksdagen, men nog vore det på tiden att en modig riksdagsman vågade säga som det är: Riksdagen är maktlös, regeringen bestämmer oinskränkt och svenska folket är snuvat på den demokrati de tror att de har. Tyvärr är det stor skillnad på brittiska underhuset och den svenska riksdagen. Både vad gäller underhållningsvärdet i debatterna och staken hos ledamöterna.

Se John Mc Donnell flytta på spiran här.

Se hans förklaring till varför han ser det som en viktig sak att göra för att värna demokratin här.

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Brittisk MP står upp för demokratin”

 1. scaber nestor Says:

  Mycket imponerande och den personen har min respekt.

  Tas beslutsrätten från de folkvalda av en maktfullkomlig elit måste en reaktion uppstå, annars ska de folkvalda träda tillbaka, frivilligt eller ej, till förmån för någon som verkligen representerar folket.

 2. Populisten Says:

  Jag kan bara instämma Scaber. Eller som jag skulle uttryckt det om jag vore britt och inte bara smyganglofil: hear, hear!

 3. larserick Says:

  Hear, hear.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: