Den enda lösningen

I ett av de allra första inlägg som jag skrev på bloggen sökte jag klargöra varför alla idéer om tvåstatslösningar för att avsluta konflikten i mellanöstern är meningslösa och i bästa fall kan ge en kortare vapenvila men aldrig riktig varaktig fred. Sedan dess har helvetet brakut ut där nere igen och här hemma uppstår den vanliga uppdelningen mellan de som alltid försvarar palestinska terrororganisationer och de som alltid försvarar den israeliska statsterrorismen. Alltid till den ena sidans försvar oavsett vilka illdåd den begår.

Det är därför glädjande att läsa Torbjörn Tännsjös debattartikel i dagens Aftonbladet där han drar en lans för den enda lösning som finns. Den gemensamma sekulära staten. För så är det; Det är den enda lösningen som finns. Detta är inte ett politiskt ställningstagande utan ett konstaterande av att alla de andra tänkbara lösningarna inte bara är sämre utan inte ens lösningar på kriget. Endast en enstatslösning kan ge varaktig fred, men vem av alla dessa politiska halvgangsters som fladdrar förbi nere i mellanöstern har modet och kraften att leda folket i denna riktning och samtidigt hitta en trovärdig meningsfrände hos motsståndarna att samarbeta med? Vilka, ja vilka? Det är ju inte en utan två politiska messiasgestalter som behövs i mellanöstern.

Tännsjö denna intellektuella furie som lyckas blanda rent vettlösa uttalanden med ytterst brilljanta iaktagelser lyckas i dag med det senare. Inte bara påpekar han det som är så uppenbart att många inte vill se det, att enstatslösningen är den enda lösningen, han lyfter blicken från mellanöstern och söker efter andra konflikter att jämföra med. Och då landar han i Sydafrika något som säkert kommer att reta upp båda de som älskar Hamas illdåd och de som älskar Israels. Men analogin är inte oäven om man klarar av att se världen utan religiösa föreställningar om vissa folkgruppers gudagivna rätt till platser på jorden. En grupp människor från det civiliserade västerlandet bestämmer sig av en eller annan anledning för att bosätta sig i en del av den ociviliserade världen. Väl där börjar de kolonisera och skapa sitt samhälle utan hänsyn till de människor som redan bodde där, dessa trängs bort till reservat, homelands eller Gazaremsor. En tid kan detta fortgå, men om inte ”ursprungsbefolkningen” totalt kuvas tills den endast är en oväsentlig folkspillra kan det inte fortgå i evighet. Den vite mannen kan inte i längen upprätthålla sitt eget samhälle på de andras bekostnad. I slutändan måste det antingen sluta med blodig strid eller med ömsesidig försoning. Några andra val kan inte finnas. Hade de funnits så hade inte Afrikanderna gett upp.

Sedan kan man ju istället om man vill göra som t.ex. SVDs ledarredaktion och låtsas att det är på något annat sätt. Låtsas att det kanske är så att den ena sidan är fri från skuld och att staten Israel har någon slags gudomlig rätt att sätta upp sina egna spelregler utan hänsyn till varken de som råkade bo inom landets gränser tidigare eller de som bor omkring. Man kan låtsas att det är detta som är Sanningen, men saker blir inte sanna bara för att det vore bekvämt om de vore det. Inte stoppar det våldet heller. Våldet försvinner först den dag som israeler och palestinier betsämmer sig för att tillsammans skapa sig en framtid på den lilla torra och steninga jordplätt som ödet gav dem att förvalta istället fölr att slåss om den.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Den enda lösningen”

  1. lisselbo Says:

    Delar åsikten om en gemensam stat, men det kommer aldrig att inträffa på grund av sionisternas tror på sin fantasybok om gudomlig överhöghet och rätt. Det enda humanitära medlet att förmå sionisterna till att tänka i banorna en gemensam stat är mycket hårda ekonomiska sanktioner. Här är det nödvändigt att EU agerar mycket skarpt, om möjligt tillsammans med de större ekonomierna i Asien.

  2. Populisten Says:

    Aldrig är ett starkt ord, men visst lär det dröja. På riktigt lång siktär dock den enda alternativa utvecklingen till en gemensam stat staten Israels utplånande helt enkelt eftersom det finns 5 miljoner judiska invånare i mellanöstern och 50 miljoner araber. Den dag som man inser det i Israel så svänger nog opinionen. Jag skriver det inte som en förhoppning och inte för att skrämmas, det handlar bara om ren och skär objektiv demografi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: