Tillgänglighet på en monopolmarknad

Inte så sällan stöter man på i övrigt frihetligt sinnade personer som försvarar Systembolagets monopol på alkoholförsäljning. De gör inte detta p.g.a. några djupare ideologiska övertygelser om att ett alkoholmonopol är bra för den s.k. folkhälsan utan motiverar sitt ställningstagande med Systembolagets stora utbud. Det brukar heta att om Systembolaget försvann så kommer folk ute i landsorten få hålla tillgodo med bulkviner. Men det är knappast av omsorg om landsortsborna som dessa monopolets försvarare uttalar sig utan säkerligen av egen snöd vinning. Visserligen kommer det i storstäderna alltid finnas välsorterade vinbutiker, men nog är det behändigare att kunna slinka in på en välsorterad systembutik i shoppinggallerian under lördagsshoppingen än att behöva göra sig omaket att ta sig in i centrum för inköpen. För det är där skon klämmer hos dessa mexitegelliberaler: de gillar systembolaget därför att det är bekvämt för dem. Att argumentationen haltar begriper var och en som stundom tillbringar tid utanför storstadsregionerna. Att hylla det överlägsna sortimentet på landsortens Systembolag tyder bara på att man aldrig satt sin fot på dem. Utbudet är naturligtvis ingalunda enormt utan tämligen avpassat efter efterfrågan. Mindre spännande viner och mer öl och brännvin alltså. Inget fel i det, endast medelklassliberaler med näsan i vädret finner det lämpligt att döma människor efter deras dryckesvanor.

Men beställningssortimentet då! Du glömmer beställningssortimentet! Jovisst, man kan beställa från beställningssortimentet på alla systembutiker. Det är alldeles rätt. Men tror ni verkligen att de landsortsbor ni tar till intäckt för monopolet gör det i någon större utsträckning? Och varför skullle de inte i på avreglerad marknad kunna göra samma beställningar från valfri internethandel?

Det ultimala skälet för varför argumentationen är falsk hittar man dock på Expressen.se. Under förevändning att kunna utöka utbudet har Systembolaget lagt om rutinerna för beställning via utlämningsställen (d.v.s. vanliga butiker på landsorten som kan ta upp beställningar och lämna ut leveranser från Systembolaget). Istället för leverans från närmsta butik sker nu leverans från särskilda centrala depåer. Förutom större utbud leder det också till längre leveranstider. För några få verkligt vinintresserade har det alltså blivit bättre (men ärligt talat så gör de sig säkert ändå omaket att sätta sig i bilen och köra de mil som krävs för att komma till en välsorterad systembutik) och för de allra flesta betydligt sämre. Nu var säkerligen aldrig skälet att det skulle bli bättre för konsumenterna, det är bara ett sätt att sälja in den förändring som med stor säkerhet betyder ordentligt minskade logistikkostnader för Systembolaget.

Nej, ville man verkligen måna om utbudet på landsorten skulle man naturligtvis vara för ett avskaffat monopol så att de vanliga butiker och bensinmackar som finns där finge sälja alkohol.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: