Ett grundläggande missförstånd

Jag läser idag på SvD.se att grundlagsutredningen så slutligen lagt fram sina förslag och inser att det bara blev en fingertutta. Något annat var ju inte att vänta eftersom den svenska konstitutionen redan berövat folket makten och lagt den i händerna på en modern adel i form av den politiska klassen. Tanken att de själva skulle släppa denna makt ifrån sig är ju närmast skrattretande.

Några små smulor av ökat medborgerlig frihet har dock kastats in för att få kritikerna att hålla tyst. Sänkt spärr för personlval (5% istället för 8 ) och avskaffandet av det så kallade uppenbarhetsrekvisitet (dvs återinförandet av en reell möjlighet för medborgare att domstolsvägen få grundlagsstridiga beslut och lagar ogiltigförklarade), men inget förslag om författningsdomstol. Dessutom föreslås att folkomröstningar ska kunna framtvingas av en tillräckligt stor opinionsyttring något som ligger mig varmt om hjärtat då Botkyrka kommun förvägrat oss tullingebor en omröstning om att få bilda egen kommun. Nu lär vi kunna tvinga oss till en sådan efter 2011.

Men smulor är vad det är. Smulor som i det stora hela betyder noll och intet och grunden hittar man i artikeln:

De borgerliga och miljöpartiet har däremot inte lyckats driva igenom en författningsdomstol.

Jasså? Men har de inte en synnerligen stabil majoritet bakom sig? Jovisst, men som den svenska politiska klassen ser på det så måste HELA den morderna adeln vara överens om grundlagen. Därmed måste åtminstone sossarna vara med i båten också. Detta är ett grundläggande missförstånd, som jag misstänker är medvetet bland våra ledande politiker. De vill gärna att grundlagen är deras, men det är den inte.

En konstitution är det kontrakt som finns mellan medborgare och överhet, mellan väljare och valda, tänkt att fastslå den maktfördelning som råder i samhället. Ett kontrakt som stipulerar vilken makt jag som medborgare lämnat ifrån mig till överheten och vilken jag behållet. Vilken frihet jag har och vilken frihet överheten har. En konstitution är därmed inte politikernas utan medborgarnas. Därmed är konsensus i den politiska klassen inte bara oitressant utan snarast ett problem. I denna fråga om någon förtjänar åsiktsskillnader att lyftas fram i ljuset för att prövas i allmänna val. Grundlagsändringar sker genom två riksdagsbeslut med val emellan. Det finns en tanke med detta. En tanke som är att medborgarna ska få chans att säga sitt om frågan. Då den politiska klassen gör upp om förslaget och skapar konsensus innan medborgarna släpps in i debatten förvägrar de oss den rätten. Jag dristar mig till att gissa att det faktiskt är precis det som är meningen.

För övrigt anser jag att FRA-lagen bör rivas upp!

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Ett grundläggande missförstånd”

 1. larserick Says:

  ja pop, de lever i sin lilla värld, riksdagsmännen. De tror att de är folket.
  Ändringarna är ju i rätt riktning, men nog är de myrsteg.
  Självfallet hade de kunnat lägga ett förslag om förf-domstol. Ngt som väljarna kunnat säga sin mening om 2010.

  Men med den syn som riksdagen numera har är jag rädd att även ett sådant förslag varit för urvattnat.

  Hade det varit mera krut i partierna borde i vart fall ngt kunnat gå fram med frågan i valet. Även om det tagit ett val till att få igenom det.

  Jag har nog inte riktgit registrerat att du bor i Tullinge. Jag verkade ju några år i Botyrka. Före det at Salem bröt sig ut.
  Varför vill Tullinge bli egen kommun? Är det för att slippa dras med de fattigare delarna av Botkyrka?

 2. Populisten Says:

  Jasså du har verkat i Botkyrka Lars-Erick. Intressant! Då kommer lite bakgrund här.

  I grunden vill nog tullingeborna bilda egen kommun av samma anledning som salemborna en gång ville det, man känner ingen samhörighet med övriga kommunen. Det räcker egentligen att se på en karta så inser man att tätorten Tullinge inte har mycket kontaktpunkter till övriga kommunen, det är lite som en enklav på öster sida om Tullingesjön. Problemet är också att kommunen är bissart stor. Vad är det för slags närdemokrati att vara del i en kommun med 80 000 invånare? Med all önskvärd tydlighet så skiter den styrande majoriteten också i Tullinge utan investerar alla pengar i betonggettona i norra Botkyrka. Det handlar inte främst om pengar (även om misshushållning är oerhörd, men det har ju inte nödvändigvis med kommunindelningen att göra) utan om vilka frågor som fokus läggs på och man kan ju då tillägga att problemen naturligtvis är väldigt olika och att det bara därför kunde vara vettigt att inte tillhöra samma kommun.

  Det finns en ordentlig majoritet för egen kommun just nu. Det lokala Tullingepartiet har lyckats samla in namnunderskrifter från >55% av Tullinges invånare för kommundelning (motsvarar 11% av Botkyrkas invånare). Att s+v ändå gick emot folkomröstning var naturligtvis väntat, tyvärr bekände mp färg ordentligt och gick emot sina egna uttalade principer (folkomröstning om 5% vill ha det) vilket blockerade frågan i kommunen. Frågan är överklagad ända upp till regeringen men avslagen med hänvisning till att kommunen avstyrker (så mycket värnar alliansen lokaldemokrati). Men med ändrad grundlag så kommer folkomröstningen att bli omöjlig att undvika.

  Klockan klämtar nog ändå för Botkyrka kommun på sikt. Det pyr tydligen en del i Grödinge också sedan vänsterfolket la ner Uringe skola vilket sossarna lovat att inte gör vid sammanslagnigen 1972 och även i Tumba börjar man fundera på hur lyckat det är att tillhöra denna jättakoloss. Efter valet 2010 kan det bli en rad kommundelspartier i fullmäktige, på sokt kan det bara vara början till slutet.

 3. larserick Says:

  Vad gör en kommun till en naturlig enhet? Alla är ju sammanslagna. Och om Botkyrka är stort, vad är då Stockholm etc.

  Men OK, det jag inte gillar är ju om det ligger snöd egoism bakom delningssträvanden, när rikare delar vill slippa betala för kostnader i fattigare delar.
  Men det KAN ju finnas andra bevekelsegrunder…

  På min tid fanns kommundelsråd i de olika delarna. Trevande, men ändå… gissar att de avskaffats efer så många år av sossestyre.

  När jag verkade i Botkyrka var Norra B i princip helt nytt, med enorma poblem som följd- Jag var politisk sekr för fp. En av de första i landet. Kom norrifrån… På den tiden var fp liberalt, plus lite lokalpopulism i Botkyrka då….
  Men det var fortf mest Tumbapolitikersom styrde,i alla partier. plus några fr Salem (Harriet Gustafsson fp) o ngn Tullinge.

  Men Grödinge kan väl inte ha underlag för att bli egen kommun? I så fall måtte det byggts mkt nytt där.

  F.ö. var detta under den tid som Fäldin ar statsminister, sedan Ola Ullsten. Mundebo satt på pengarna. Och Friggebo skrev in sig i historien med friggeboden. Leijonborg och Bo Könberg var springpojkar åt ministrarna – medan jag i praktiken skötte fp (i opposition) i Botkyrka o inte brydde mig så mkt om Sthlm. Jag servade Harriet, o Karl-Erik Strömberg satt ju i riksdagen å hann inte med kommunpolitiken som han gärna ville…

  Idag finns nog inte många kvar fr min tid…. J Colling var t e x pol sekr hos centern, Erik Nilsson var s kom-råd md Claes Åhnstrand som hjälpreda. Jan Hjertson försökte hålla ihop m.
  OK, nog med nostalgi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: