Brott och straff

Det morderna liberala samhällets paranoida rädsla för att diskriminera sina olycksbarn urartar allt som oftast i att allehanda missdådare tillåts leva rövare bäst de vill medan i övrigt hederliga medborgare ska nagelfaras in absurdom för minsta lilla förseelse. Sopspionen och p-vakten har blivit viktigare för upprätthållandet av ”rättvisan” än utredaren av stölder och misshandel.

Sällan har väl ett banalare men samtidigt mer skrämmande exempel på detta uppenbarat sig än i gårdagens match i mellan Panathinaikos och Asteras Tripolis i den grekiska fotbollsligan. En åskådare rusar tvärt emot regler, lagar och sunt förnuft in på planen jagad av säkerhetsvakter. Det har hänt förut och alla som följer fotboll på elitnivå det minsta vet att detta lika väl kan vara en lustigkurre som vill ha sina 15 minuter i kameraljuset som en vettvilling ute efter att skada domare eller spelare. Asteras Tripolis mittfältare Adrian Jesus Bastía gör därför det enda rätta och lägger krokben för inkräktaren. Detta rådiga ingripande finner den på planen rättsskipande instansen i form av domaren värt att uppmärksamma, genom att utdöma det strängaste straff en fotbollsdomare har att tillgå och ge Bastía rött kort.

Det pratas mycket om att införas en civilkuragelag i Sverige, men jag är skeptisk. Innan vi lagstiftar om medborgarens skyldighet att ingripa mot brott måste de som är satta att upprätthålla lag och ordning sättas på omskolning så att de slutar bestraffa de som ingriper mot brott. För det är ju likadant i samhället som på den grekiska fotbollsplanen att den som ingriper och stoppar ett pågående brott löper stor sannolikhet att straffas minst lika hårt som brottslingen. Att ingripa mot ett pågående brott ärr alltid att utsätta sig för en risk. Det är tragiskt att risken består i att bli lagförd för att man har gjort det.

(Aftonbladet)

Annonser

4 svar to “Brott och straff”

 1. Åke Says:

  Världen blir bara sjukare och sjukare. Jag trodde nästa att det var ett aprilskämt.

 2. Populisten Says:

  Jag har senare också läst att den svenske domarbasen menar att det var en korrekt bedömning enligt regelboken. Man häpnar!

 3. Fursten Says:

  På vilket sätt löper du risk att lagföras när du avstyr ett pågående brott?

 4. Populisten Says:

  Genom att anklagas för misshandel och liknande. Brottslingar slutar sällan frivilligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: