Det måste börja med principer!

”Det måste börja med principer” sa Karl Rove på besök i Almedalen i somras angående hur en framgångsrik politisk kampanj ska bedrivas. Det är en sanning som trancenderar det rena kampanjandet. All politisk verksamhet måste bottna i principer annars blir det dålig politik. All lagstiftning måste bottna i principer annars blir det dålig lagstiftning. Den politiker som bedriver politik utan principer är en dålig politiker. Den ledare som leder utan principer är en dålig ledare. Likväl ser vi hur principlösheten breder ut sig allt mer i det politiska ledarskapet.

Senast i raden är den s.k. IPRED-lagen. Det är möjligt att det är olagligt att olovligen lägga ut andras musik eller annat för allmän nedladdning. Det är möjligt, men inte självklart, att det borde vara olagligt även i framtiden. Men det totalt avgörande problemet med lagförslaget är inte huruvida det skapar ett regelverk för att effektivare jaga brottslingar eller inte utan den totala avsaknaden av sunda bakomliggande principer. Effekten av lagen är nämligen ingalunda att ett idag lagligt men misshagligt fenomen görs olagligt, nej effekten är att samhället abdikerar från utredandet och bestraffandet av ett olagligt fenomen och överlåter det åt den som anser sig drabbad. Brottsbekämpning outsourceat till målsäganden med andra ord. I sammanhanget är det intressant att jämföra med andra brott. Särskilt med brott som drabbar enskilda. Cykelstölder anses t.ex. så alldagliga numer att polisanmälan endast görs för att få ut på försäkringen. Utredning sker kanppast utan anmälan avskrivs istället rutinmässigt. Ingen jagar boven alltså. Dessa brott tillhör dock de som ofta utförs av folk i ens geografiska närhet och därmed är det ju inte helt ovanligt att den bestulne själv stöter på sitt fordon. Att då göra det intiutivt moraliskt rätta och ta tillbaka sin egendom är inget som statsapparaten uppmuntrar. Nej tvärtom. Om man som privatperson vill skipa rättvisa till sin fördel så kallas det självtäkt och är ett brott som (till skillnad från den ursprungliga stölden) med stor sannolikhet kommer att bestraffas.

Så är det alltså när privatpersoner söker upprätthålla sin rätt. Då ska de kväsas och bestraffas. Individer ska lydigt hålla sig på mattan och lita till att samhället upprätthåller rättvisan för att sedan snällt acceptera att samhället ger blanka fasen i att göra just detta. Annat är det tydligen för storkapitalet. De ska nu, åtminstone inom skivbranschen, ges full legal möjlighet att själva skipa rättvisa då de själva anser samhällets rättsskipande vara för inneffektivt.

På vems sida står våra politiker? Varför ges storföretagen möjligheter som jag som privatperson förvägras?  Vad är den principiella grund på vilken politiken vilar?

Kära politiker, bryr ni er ens om att fundera över vilka intressen ni stöder? Vi talar knappast om den ensamme skapande konstnären. Nej denne förtrycks lika mycket som fildelaren av en branch som skyr fri konkurens och bygger på kartellbildningar. Vi talar knappast om en branch som visat sig utnyttja sina nyvunna rättigheter på ett objektivt och ansvarstagande sätt utan istället hemfallit åt rena rama maffiametoderna såsom regelrätt utpressning i de länder där liknande lagstiftning har införts.

Jag skäller ofta våra politiker för att vara principlösa ynklingar och det är nog rätt för den stora massan strebrar som endast ägnar sig åt politik eftersom de är den typ av personer som dras till allehanda sysselsättningar som är lönande utan att innebära hederligt arbete. Däremot börjar en obehaglig aning smyga sig in i mitt sinne. En aning om att det medvetet eller omedvetet faktiskt finns grundläggande principer som driver den nutida politiken. Principer som bygger på kontroll och förtryck av individen för att skydda makten och överheten. Principer som ger makten och överheten alla rättigheter men berövar individen desamma. Principer som inte syftar till att bygga ett samhälle där individen finner trygghet utan ett samhälle som gör individen otryggm, skyddlös och utelämnad till överhetens godtycke. Det är inga nya principer. Det är fascismens principer.

”Det måste börja med principer” sa Karl Rove. Det gör det också. Tyvärr är det fel principer.

För övrigt anser jag att FRA-lagen bör rivas upp!

På samma tema: Lars-Erick Forsgren, Farmor Gun i Norrtälje

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: