Smittskydsinstitutet vill avkriminalisera mord

Dagens nyhet är naturligtvis att smittskyddsinstitutets generaldirektör vill avkriminlaisera avsiktlig spridning av HIV. Dessutom har han, eftersom han ju tycker att det inte borde vara brottsligt, sett till att institutet vägrar samarbete med polisen i dylika utredningar. Att karln backat på den senare punkten efter ett ”samtal” med folkhälsoministern är inget ursäkt. Om man blir uppringd och utskälld (för så var det nog) av chefen och upplyst om att lagen gäller även för den verksamhet som man ansvarar för så backar man naturligtvis.

Det allvarliga är dock att den käre generaldirektören säkerligen fortfarande anser att spridande av HIV ska avkriminaliseras. Vi talar här inte om att råka smitta sina arbetskamrater med snuva utan om regelrätt mord. Ja mord. Jag kan inte se nåt fel i att betrakta avsiktligt spridande av HIV som annat än mord eftersom AIDS är en sjukdom som är 100% dödlig såvida den inte behandlas med livslång medicinering som ger svåra biverkningar. Det talas ofta om vilka signaler som en lag skickar. Vilka signaler tror smittskyddsinstitutet att ett avkriminaliserande av medveten HIV-spridning skulle skicka?

Till detta kan man lägga det faktum att smittskyddsinstitutet anser sig stå över lagen. På engelska kallas statstjänstemän ”civil servants” och även det svenska ordet går ju tillbaka på ordet tjänst. Vad är det som är svårt att förstå med det? Statstjänstemän ska inte tycka så mycket om allt, de ska utföra sin tjänande uppgift som slagits fast i lagar och förordningar. Som vanligt anser sig dock svenska statstjänstemän ha rätt att bestämma vad som är rätt och fel.

Det enda rätta vore om folkhälsoministern imorgon följde upp detta med att föklara att hon saknar förtroende för smittskydsinstitutets generaldirektör och därmed entledigar honom från sin tjänst.

(svd, svd2)

För övrigt anser jag att FRA-lagen bör rivas upp.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Smittskydsinstitutet vill avkriminalisera mord”

 1. Hivsmittad Says:

  HIV ska inte göra lagligt att sprid vidare… det är ett helvete att leva med
  denna smitta och rädslan att hela tiden bli sjuk vid minsta lilla
  bakterie..
  gör straffen mycket hårdare för HIV spridning och inför
  obligatoriska HIV tester vid sjukvården precis som man gör ”putt i
  fingret”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: