Folkkonservatismen vinnare i Österrike

Det politiskt korrekta Europa har fått något att projicera sitt förakt för väljarkåren på idag då Österrikarna har gett FPÖ och BZÖ en gemensam röstandel på 30%. ”Extremhögern framåt” skriver SVD, ”Högerpopulister mot storseger i Österrike” skriver DN och ”Mardröm i Österrike” skriver utrikesminister Bildt.

Det låter nästan som om civilisationen i Österrike är på upphällningen och landet är på väg att glida ner i barbarits mörker. Att den folkkonservatism som dessa partier förespråkar inte är populär hos en liberal elit kan jag enkelt förstå, men det ändrar inte på det faktum att vanliga människor tycker det är väldigt trevliga tankar. Och som jag skrev häromdagen: den förespråkade politiken är inte alls uppenbart extrem. Det är inte ens självklart att kalla den för höger.

Och frågan är ju vad de etablerade partierna tycker att väljarna ska göra? Landet har letts av en koalition av de två traditionellt dominerande partierna SPÖ och ÖVP. En koalition som nu har spruckit. Det blir då inte mycket till opposition kvar, dessutom verkar dessa partier mer än lovligt fixerade på varandras olycka. Trots att socialdemokreterna (SPÖ) gör ett historiskt dåligt resultat utbryter jubel på deras valvaka. Varför? Jo därför att det gick ännu sämre för ÖVP! Det är väl klart att folk inte röstar på sådana politiker.

Europas PK-liberaler får nog se sanningen i vitögat att vanliga människor gillar politiker som Jörg Haider svälja den österrikiska förtreten och istället kika över gränsen och gotta sig åt att stockkonservativa CSU förlorar sina egna majoritet i Bayern för första gången sedan 1962. Det är säkert en nyttig erfarenhet för CSU. Alltför långvarigt och oinskränkt maktinnehav är inte bar för något parti.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Folkkonservatismen vinnare i Österrike”

  1. Josef Boberg Says:

    Hmmm… – I mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett – så är MaktPyramid-MaktElit-PartiPamparnas partipolitik – som att välja mellan pest och kolera – och då alldeles oavsett ifall det är till vänster, i mitten eller till höger – punkt. 🙂

  2. Björn Felten Says:

    Ständigt denna fixering vid partipolitik. Trots att det idag knappast finns ett enda parti i hela Europa, som kan påstå sig ha en ideologi av något slag — om man inte räknar längtan efter makt som ideologi.

    Tänk så mycket behagligare våra samhällen hade blivit om vi totalt övergav hela detta, uppifrån pådyvlade, parti-tänket och i stället började bygga samhällena underifrån, utgående från de enskilda medborgarnas önskemål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: