Det går ett spöke kring i Europa…

…det spöket är Jörg Haider. I alla fall behandlades han som en utsänd av ondskans makter då han och hans Frihetspartiet Österrike (FPÖ) 1999 ingick i koalitionsregering med traditionellt konservativa Österrikiska Folkpartiet (ÖVP). Bojkott ropade de EU-potentater som annars alltid annars vill hålla alla i den europeiska familjen om ryggen. Tydligen är det accaptabelt att inneha i stort sätt alla tänkbara politiska åsikter, inklusive kommunismen, och ändå accepteras i EU-familjen, med just Haiders åsikter som enda undantag. Extremhöger vrålade den politiska eliten och sökte framana bilden av en Führer som stannat på hemmaplan. Jag skulle tippa att Haiders store fel var att han som politisk outsider blivit populär bland väljarna, sådant tolererar inte den politiska klassen.

Sedan dess har FPÖ splittrats och Haider företräder numer Framtidsförbundet Österrike (BZÖ). Så vad står Haider och hans parti egentligen för? Jag kan ju inte ens med den bästa vilja påstå att jag följer österrikisk politik, men informationen är ju lättåtkomlig numer och på BZÖs hemsida finns deras program sammanfattat (men endast på tyska). Om man antar att det de skriver själva verkligen är den politik de står för (och varför ska man anta något annat?) så skulle man kunna sammanfatta det med en politik som utgår från småfolket på landet och familjen för att bygga ett samhälle där strävsamhet och flit ska löna sig, men där staten och samhället har en tydlig uppgift och ansvar att ta hand om de medborgare som behöver det. En skepsis mot EU som brysseliansk överstatlighet (istället vill man ha ett fäderneslandens EU) och ett fokus på mer lag och ordning. Ett bejakande av mångkultur men ett förespråkande av striktare invandringslagar. Hårdare tag mot svartjobb och ekobrottslingar men också platt skatt och bekämpande av arbetslösheten samt slutligen en omsorg om miljön.

Kort sagt låter det som en politik som avser gynna den vanliga människan som vill tjäna sitt eget leverbröd och med särskilt fokus på landsbygden (Haider är också inne på sitt tolfte år som regeringschef i den lantliga delstaten Kärnten). Det enda anstötliga jag hittar i hela programmet är förespråkandet av s.k. Tobinskatt för att hejda globaliseringen. På grundval av BZÖs åsikter finner dock både DN och Aftonbladet det lämpligt att kalla Haider för högerpopulist. Som om kärnkraftsmotstånd och Tobinskatt vore höger? Som om värnandet av familjen och civilsamhället vore negativ populism? BZÖs program är klassikt konservativt rakt igenom. Det är kannhända anstötligt för politiskt korrekta liberaler på våra dagstidningsredaktioner, men extremhöger är det inte.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: