En medborgare bortom varje misstanke

Ett av de allra fösta försvar av den nya lagen som FRAs generaldiriktör Ingvar Åkesson anlade var att vi kunde lita på myndigheten. Självklart kommer inte vår demokratiska regering och våra fina underättelsemän att utnyttja sina utöka avlyssningsmöjligheter till något skumt. Det kunde ju tänkas låta betryggande.

Men man kan ju undra hur det egentligen ligger till med den saken med tanke på vad Expressen (idag, tidigare) skriver i dagarna. Vad sägs om en FRA-tjänsteman som har som privat hobby att snoka i bilregistret och attackera misshagliga bilar med loskor och vandalism. Enligt en utsatt så har han heller inte nöjd sig med det utan även hällt mänsklig avföring över bilen, men just detta ansågs inte bevisen hålla för i hovrätten. Det är alltså sådana människor som snart kommer att sitta och läsa vår e-post och lyssna på våra telefonsamtal. Inte ens FRA-cheferna kan garantera att de har medarbetare som går att lita på.

– På stora arbetsplatser som FRA finns det ibland människor som gör saker på sin fritid som ter sig egendomliga. Vi har en noggrann process när vi anställer våra medarbetare, och vi gör en så omsorgsfull kontroll som möjligt, men hundraprocentigt säker kan man naturligtvis inte vara.

Om man inte kan vara 100%-igt säker på sina medarbetare så borde man inte hålla på med underrättelseverksamhet. Det finns nog dessutom all anledning att misstänka att andelen knäppskallar är större på FRA än på en genomsnittlig arbetsplats. Vilken normal männsika vill ha ett jobb som går ut på att snoka i andras privatliv? För mig låter i alla fall inte bajsmannen som ett undantag utan som precis den typ an person som jag förväntar mig sitta och avlyssna sina medmännsikor.

Ps. Den svenska polisens inkompetens smyger sig åter in i handlingen. Hur svårt kan det vara att ta ett DNA-prov på avföringen för att säkert veta vems det är? Men polisen tyckte säkert inte att det var så viktigt. Bara en skitsak kanske. Ds.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: