Balkan 2.0

En region i Europas gränstrakter som bebos av ett otal folkgrupper och där flera religioner finns representerade. En region där folken levt blandade och till synes fullt integrerade under en kommunistisk regim, men som historiskt präglats av krig. En region där gränserna mellan de olika relativt nyskapade länderna inte följer folkgrupperingarna och stundom är godtyckliga. En region som är en krutdurk som väntar på en gnista.

På Balkan kom gnistan till den stora smällen för 15 år sedan, i Kaukasus kom den i förra veckan.

Den direkta inblandningen av en stormakt som Ryssland komplicerar förstås bilden. Kanske kan man tycka att det borde stabilisera. Om ryssarna helt enkelt kör över Georgien är det möjligen inte i enlighet med folkrätten, men visst borde det leda till en stabil situation? Eller? Låt mig bara säga en ett ord: Tjetjenien…

Det som oroar mest är inte att Ryssland verkar ignorera den vapenvila de gick med på igår. Inte ens om en pansarkolonn är på väg mot Tiblisi, även om det väcker obehagliga frågor. Om den ryska stats- och militärledningen medvetet ljuger omvälden rakt i ansiktet är det illa. Om den ryska militären agerar på egen hand är det värre. Men det verkligt oroande är uppgifterna att ossetiska milis begår våldshandlingar bakom de ryska linjerna. Det är med dessa irreguljära förband som helvetet riskerar att bryta ut på riktigt. Etnisk rensning i Sydossetsien och gränstrakterna kan redan ha börjat, vilket är en garanti för skapande av milis i andra folkgrupper och hämdaktioner. Snart kan förr goda grannar att se varandra som bittra fiender och inga garantier finns att konflikten stannar i Georgien. Snart kan hela Kaukasus stå lågor.

Men tillbaka till Balkan. Var det verkligen så vettigt av omvälden att erkänna Kosovo? Vilka signaler sände det egentligen till Kaukasus? Vart tog realpolitikerna och statsmännen i väst vägen? Kvar blev bara rättrådiga ideologer som tror de vet bäst hur världen ska fungera och inte begriper att det är oändligt mycket mer komplicerat.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: