En politruks öden och äventyr

Lars ”jag minns inte annandag jul” Danielsson verkar ha släppts ut ur UDs frysbox. Kul för honom och möjligen bra för landet att äntligen få valuta för den lön som hela tiden betalats ut till karln. Det senare är dock tveksamt. Tjänar verkligen Konugariket Sverige på att ha generalkonsuler som inte drar sig för att ljuga medborgarkommisioner rätt upp i ansiktet? Nu är det dock en gång för alla så att den politiska klassen i längden inte vill straffa sina egna oavsett partitillhörighet. Hur skulle det sluta? Politiker och politiska tjänstemän skulle kanske rent av vara tvugna att ta ansvar för sina handlingar? Huva! Rena anarkin väntar runt hörnet!

Egentligen är det obegripligt att ett fall som Danielssons ens tillåts existera. Karln har startat sin karriär som opolitisk statstjänsteman. Att han under denna tid säkerligen varit socialdemokrat är dock hans ensak. Vi har alla våra yrken och våra politiska hemvister och det är vår rätt att dessa inte påverkar varandra. Det märkliga är dock att när Danielsson (precis som många andra opolitiska statstjänstemän) ”kommer ut” som partipolitiker och blir politiska statstjänstemän (i Danielssons fall statssekreterare) så tillåts de ta tjänstledigt från sina opolitiska jobb! Denna horibla ordning ger dem då en smidig reträttpost i händelse av regeringsskifte. Men är det verkligen rimligt? jag förespråkar inte ett amerikanskt spoil-system, men att det ska anses vara OK att helt plötsligt komma in i den partipolitiska garderoben igen övergår mitt förstånd. Redan möjligheten att år ut och år in vara tjänstledig från sitt opolitiska jobb i statsapparaten samtidigt som man utför ett politiskt är stötande och liknande konstruktioner är fullständigt otänkbara i ett företag.

Nu när jag dock inga större förhoppningar om att detta system ska ändras. Som så många andra regler inom den politiska sfären så syftar den ytterst till att försäkra den politiska överheten livslång och ohotad försörjning utan att de ska behöva smutsa ner sig i det privata näringslivet.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: