Landet som Gud glömde

Av olika anledningar har jag varit en hel del i England i år. Det slår mig vid varje besök att så mycket av landet ser ut att ha framtiden bakom sig. Jag hittar inget annat ord än att det ser bedagat ut. Skönheten finns kvar men bakom sprickorna i make up:en så anar man att gumman inte längre är ung, att storheten är förbi.

Aftonbladets Anders Westgårdh har nu sett samma sak i Sverige. När han reser genom landet ser han ett igenvuxet landskap där lador får förfalla och där bilvrak blir stående. Och visst är det så. Vågar man bara se det så ser man att vårt älskade land förfaller.

Så vad beror det på att ett land föfaller? Westgårdh nämner ekonomi och där har han nog delvis rätt, men det finns fler anledningar. Det kostar sällan mycket att hålla efter buskage och lador. Är det inte snarare framtidstro som saknas? I förra veckan passerade jag och min fru en skylt som lockade till ”Nostalgibyn” en plats som av skylten att döma var ett minnesmärke över det 1950-tal som var många landsortsorters storhetstid. Ett märkligt samband slog mig: där man hyllar dåtiden så föfaller nutiden. Det är en paradox i det att förfallet också drabbar alla äldre byggnader, det enda som underhålls är en ensam nostalgiby eller en nedlagd mack.

När försvann framtidstron på den svenska landsbygden och ersattes av ett glåmigt tillbakablickande? När försvann tron på den egna förmågan och vilja att försörja sig själv och ersattes av en miserabelt tiggande om allmosor från staten? När slutade man sätta en ära i att se om sitt hus och hålla vildmarken på avstånd?

Det finns så klart fler förklaringar till att Sverige förfaller som ni aldrig får läsa i Aftonbladet. Visst påverkar våra skatter och därmed den osannolika kostnaden för arbete viljan och möjligheten att hyra in någon som målar om ladan? Kanske är det till och med så att förfall och framtidstro påverkar varandra åt båda hållen så att den som lever i ett förfallet område tappar tron på förändring? I så fall så är det än värre. För då är priset för vårt högskattesamhälle inte bara än vårt lands skönhet utan även dess framtidstro.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: