Ett svenskt tabu

Egentligen är det makalöst hur FRA-debatten bara fortsätter. Om Reinfeldt & Co hade hoppats att sommarstiltjen i politiken skulle få protestvågen att dö ut så trodde de gruvligt fel. En och en halv månad och det bara rullar på. Idag stormar det upp lite extra genom att fjorton moderata komunalpolitiker uppmanar regeringen att tänka om på DN Debatt. Men moderat eller inte: är man emot så har man inte förstått! Punkt slut! Korpral Tomhylsan har talat!

Det är många mindre smickrande delar av det svenska samhällsbygget som blottläggs av denna debatt. En är den politiska överhetens fullständiga arrogans och ointresse av vad medborgarna tycker. En annan är det rena förakt som kritikers argument möts med. Överheten vet bäst och behöver inte ens motivera varför. Allt detta är tydligt för de allra flesta. Mindre tydligt är kanske att ett av Sveriges största tabun åter kommit i dagen: personligt ansvar.

Svenska politiker i allmänhet, och i vanliga fall vänsterpolitiker i synnerhet, hyser en rädsla för att utkräva personligt ansvar som närmast snuddar vid det fobiska. Inställningen genomsyrar hela samhället. Istället för att flytta på mobbare så har det länge varit legio i den svenska skolan att flytta på de mobbade. Istället för att peka ut dem som har alkoholproblem och se till att hjälpa dem att ta sitt eget ansvar för att bryta beroendet så ska hela befolkning antas vara presumtiva alkoholister och tillgängligheten begränsas för alla. Istället för att låsa in de kräk till män som misshandlar sina fruar så ska det pratas könsmaktsordning. Och istället för att spana på det ytterst lilla fåtal som kan tänka sig att utföra terrordåd mot svenska intressen så ska hela folket övervakas. När man ser på hur politiken i Sverige fungerar så kan man inte sluta att förvånas till vilka excessser av övervakning och skuldbeläggning av kollektivet som våra politiker är berädda att gå bara för att slippa peka ut de få som är skurkaktiga. Att peka ut folk verkar vara lika ångestladdad som den värsta fobi.

Nu är inte alliansen värst på något sätt. På dagens SVD brännpunkt låter socialdemokraternas Ibrahim Baylan (ni kanske minns honom som flumskolans försvarere nummer ett) meddela att om det blir en sosseledd regering efter 2010 (och det blir det ju) så kommer det att vara lag på alkolås i alla nya bilar från 2015. Återigen är vi där. Istället för att peka ut de personer som är problemet så ska alla med. Vad är det som är så läskigt med att peka ut rattfyllerister? Men istället för att svara på det så kommer det precis som i FRA-debatt att heta att den som har rent mjöl i påsen rimligen inte kan vara emot. Men då har man inte förstått mycket.

Att kräva alkolås i människor bilar är lika integritetskränkande som att läsa deras e-post. Det Baylan och sossarna gör är att implecit påstå att du och alla andra kör rattfulla då och då. Redan här borde en politiker som hyllar personligt ansvar och integritet dra öronen åt sig, men då varken Baylan, Socialdemokraterna eller någon annan svensk politiker (utom möjligen Camilla Lindberg) gör det så tuffar de lungt vidare. Som med FRA-frågan så kommer rent rationella argument istället att framföras (si och så många kör rattfulla), vilket dock inte ändrar att förslagen är djupt orationella. Hur man än räknar så kan antalet minskade rattfyllor aldrig motivera kostnaden för alkolås i alla bilar, säskilt som det finns risker också med ett alkolås.

Låt säga att två personer befinner ensamma i en sommarstuga långt ut i skogen. Låt oss vidare säga att de dricker några öl till middagen och låt säga att en av de får en hjärtattack. I Baylands värld är det alltså farligare att den andre sätter sig bakom ratten och kör att möta ambulansen med sin kompis än att han inte gör det. Hur tänker man då? Har man alls tänk på att det finns situationer där det för varje människa är fullständigt rationellt och självklart att köra bil med alkohol i kroppen? Situationer där det är rätt att ta en risk för att t.ex. försöka rädda ett liv som säkert är i fara. Antagligen inte. Det är rationalitetens stora svaghet att den inte klarar av att täcka in alla händelseförlopp inte ens de väldigt uppenbara.

Men så handlar det inte om rationalitet heller utan om enkelspårig moralism och den närmast fobiska rädslan att peka ut folk. Alkolås som körkortsvilkor för dömda rattfyllerister och övervakning av misstänkta terrorister är självklarheter som inte kommer hända. Istället ska vi alla övervakas. Alla ska med, säger sossarna! Ingen ska slippa undan, fortsätter jag! Alternativet är att peka ut skurkarna och det är tydligen tabu. Trots att det ger oändligt mycket mindre säkerhet per krona än alternativet.

Annonser

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Ett svenskt tabu”

 1. Rhodin Says:

  Jag håller med om det mesta du skriver. Däremot håller jag inte med om att ett alkolås i en bil är lika integritetskränkande som att staten lyssnar på mina telefonsamtal eller läser mina e-mail.

  I övrigt är jag med dig. En annan aspekt på alkolåsfrågan är ju att man inte kommer åt de flesta alkoholister på väldans massa år. Alla människor köper ju inte bil varje år menar jag, och alkisar kanske köper ändå färre nya bilar än genomsnittet, vad vet jag.

  Man bör också ha i minnet – när man diskuterar ökad olycksrisk – att det finns massvis med andra distraktioner utöver alkoholberusning.
  * Drograttfylla
  * Mobiltelefon
  * Stereo (byta CD skiva till den som ligger i handskfacket)
  * Repig ruta + regn + skymning + dåliga torkarblad
  * (äldre) MC förare som har fått körkortet med flingorna
  * Gamlingar som kör alldeles för långsamt, så folk gör vansinnesomkörningar
  * Ungdomar som trots nykterhet kör helt värdelöst
  * Obegripligt dåliga vinterdäck på varannan bil (i skåne)
  * Dålig halkutbildning utan uppföljning

  Ja, det var ju bara några exempel som jag tror sammantaget är lika stora riskfaktorer som alkohol.

  Men, i sin trygghetsnarkomani kanske man kan råda bot på min lista genom inskränkande förslag, vad vet jag.

 2. Björn Says:

  Det är ju även ett överdrivet fokus på just alkohol i samband med bilkörning i Sverige. Trötthet orsakar förmodligen mångfalt fler olyckor i trafiken än alkohol, för att inte tala om andra riskbeteenden som mobiltelefonprat under körning, etc. Men det är klart, de går ju inte att mäta… Som du säger går det säkerligen att använda alkolåspengarna betydligt bättre i trafiksäkerhetsarbetet. Som det nu är pekar man ut de två stora bovarna – alkohol och hastighet; sedan är det ju lätt att hitta på åtgärder mot dessa, men helhetsperspektivet saknas, som det ofta gör i landet i norr.

 3. Populisten Says:

  Rhodin, det är klart att det inte är identiskt lika integritetskränkningar. Men tvärtemot vad man nog tänker spontant så det är endast gradskillnad mellan dem inte väsensskillnad.

  Visst är det trygghetsnarkomani bakom det hela. Någonstans måste vi ju faktiskt acceptera att livet är ett dödligt tillstånd och att det enda sättet att eliminera bilismens bidrag till det slutgiltiga tillståndet vore att förbjuda biltrafik helt och hållet. Det parodiska är dock att trygghetsnarkomanin och fobin för att peka ut människor leder till att FÄRRE liv räddas eftersom så mycket resurser satsas på ineffektiv massövervakning istället för riktade effektiva insatser.

  En oerhört enkel reform som är helt gratis för staten vore att införa alkolås som villkor på körkortet för dömda rattfyllerister (dvs förbjuda dem att köra bilar utan alkolås). Eftersom alkolås fortfarande skulle vara extremt ovanligt så skulle det samtidigt vara svårt stigmatiserande för innehavarna, vilket troligen skulle ha en större avskräckande effekt än eventuella andra straff. Men det innebär ju samtidigt ett utpekande av dessa personer så det kan inte införas i Sverige.

  Högt på listan på farligt beteende ligger också att skriva SMS.

 4. sverigevsitalien Says:

  Vill tipsa om 2 bloggar som behandlar invandringen och zigenarna i italien, dessa 2 bloggar ger en helt annan bild än de bilder som de svenska medierna ger.

  Vill ge tips om min blogg som verkligen är antisosse med inrikting på att krossa sossedrevet mot Italien, det finns även en annan bra blogg!

  http://sverigevsitalien.wordpress.com/ Svensk som bor i Italien

  http://parmigiana.wordpress.com/ Italienare som bor i Sverige

 5. Populisten Says:

  Utveckla gärna hur skillnader mellan Italien och Sverige är kopplat till huvudinlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: