Min privata lilla bojkott

Det verkar som om kraven på att framstående svenskar ska bojkotta OS-invigningen har dött ut. Kanske uppstod debatten för tidigt, kanske är det FRA-debatten som skymmer nhär i Sverige. Själv har jag alltid varit kluven i frågan. Alla de som hävdar att det är med kontakter och öppenhet som vi kan påverka Kina i en mer demokratisk riktning har ju alldeles rätt, jämför bara med Nordkorea. Men de som istället pekar på hur apartheidregimen föll i Sydafrika efter en massiv bojkott av både näringsliv och idrott har också en poäng. Nu är det förstås stor skillnad på Kina och Sydafrika, frågan är om det ens vore möjligt att isolera det som snart kommer vara världens största ekonomi. Eller ens ösnkvärt av väldigt många andra skäl.

Likväl borde man inte förvånas över att oppositionella har det svårare nu än innan spelen tilldelades landet. Myndigheterna är naturligtvis måna om att hålla potentiellt störande element under kontroll under spelen, likväl som de vill se till att ”rätt” bild sprids och därför nu backar på löftet om ocensurerat internet för journalister. Så borde IOK vara hårdare? Borde Kina inte ha fått spelen? Tja, jag vet inte. Men betänk att även om situationen nu tillfälligvis är lite sämre så rapporteras det frekvent om den i västmedia. Tibetfrågan debatterades ju flitigare än på många år då den olympiska facklan tvingades omges av säkerhetsvakter på sin färd runt jorden. Allt detta inte trots att Kina har OS utan tack vare.

På så vis är det alltså bara bra att OS går av stapeln i Kina precis på samma sätt som jag tror att det är bra och rätt att göra affärer med landet. Regimen i Peking kommer naturligtvis att göra sitt bästa för att utnyttja spelen propagandamässigt, men sökarljuset är obenhörligt riktat på landet och då är det upp till oss vad vi vill titta på. Den som vill kan suga åt sig propagandan och endast se ett land som genomgår en makalös ekonomisk metarmorfos, men vi andra kan också välja att se ett land som dessutom förtrycker minoriteter och förvägrar medborgarna politiska rättigheter som vi i Europa tar för givna. Utrymmet för protester borta i Kina är litet och det är tveksamt vad det skulle hjälpa att ett eller annat statsöverhuvud stannar hemma från invigningen.

Vill man protestera är det dock både enklare och billigare än att åka till Peking. Invigningscermonin till ett Olympisk Spel är ju ett teliviserat propagandaspektakel utan dess like. De riktigt stora företagen är därmed beredda att lägga upp stora summor för att synas i dessa sammanhang som sponsorer. Men för att det ska vara värt att betala för sponsorskapet krävs betalt tillbaka i form av tittarsiffror och när allt kommer omkring är det ju upp till var och en om man vill titta eller inte. Själv är jag mer intresserad av sport än spektakel och tänker i alla händelser låta bli att titta på invignings- och avslutningscermonier. Och det kära läsare får ni tolka hur ni vill.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Min privata lilla bojkott”

  1. IOK mot pressfrihet? « Alla dessa åsikter Says:

    […] Beslutet att låta TV:n vara avstängd under invigning och avslutning känns plötsligt helt självklart. Men inte hade jag trott att det skulle vara för att markera avstånd mot IOK. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: