Ett stort steg för Turkiet

Ibland sker revolutioner i det tysta. De bara händer och först efteråt förstår man att de har skett. Jag undrar om inte en revolution precis skett och om inte framtiden kommer att peka på dagens datum och säga att det var just idag som Turkiet tog det avgörande steget mot demokrati. Idag har nämligen landets kostitutionsdomstol underkänt åtalet mot regeringspartiet AKP baserat på anklagelser om en hemlig agenda att islamisera Turkiet men i realiteten inget annat än ett försök till juridisk statskupp av den gamla eliten och militären (SVD, DN).

Det ser alltså ut som makten slutgiltigt glidigt de militären och extremsekularisterna ur händerna och att Turkiet från och med idag är att räkna till de mer normala europeiska demokratierna. EU kommer med all säkerhet att hävda att det tryck som unionen utövat på Turkiet har varit avgörande, men i längden kan ingen regim hålla kvar sitt grepp om ett folk om den ryggar för ren despoti och tillåter vissa friheter. Militärväldets öde var således beseglat redan då man valde en legal väg framför en ren statskupp.

Annonser

Etiketter:

5 svar to “Ett stort steg för Turkiet”

 1. brtkrbzhnv Says:

  En annan möjlighet är förstås att Turkiet i och med detta tagit ett steg mot att bli en av de mer normala asiatiska muslimstaterna. Blott 41% av turkarna säger att sharialagstiftning inte bör råda*, så vad som blir resultatet av att demokraturen nu befästs synes oklart.

  * http://www.muslimwestfacts.com/mwf/108739/Iranians-Egyptians-Turks-Contrasting-Views-Sharia.aspx

 2. Dieter Says:

  Att låta stat och kyrka vara skilda åt är bra. Politikerna skall ej ägna sig åt tro. Självklart så försöker partiet smyg införa Islam och så länge detta sker kan det ej bli någon demokrati. Att säga extremsekularisering är helt fel, det är detta som behövs. Fatta det….
  Islam är bra, Kristendomen är bra, men låt detta stå utanför det övriga politiska så att Turkiet kan accelerera ekonomiskt som det förtjänar.
  Dieter

 3. Kim Says:

  ”men i realiteten inget annat än ett försök till juridisk statskupp av den gamla eliten och militären”

  Ehh? Källa på det tack!

 4. Turken Says:

  Hej,

  ”Idag har nämligen landets kostitutionsdomstol underkänt åtalet mot regeringspartiet AKP baserat på anklagelser om en hemlig agenda att islamisera Turkiet ”

  Jag håller inte riktigt med dig. 10 utav 11 medlemmar av konstitutionsdomstolen har godkännt att AKP har blivit ett centrum för islamister med gårdagens beslut och därmed ett hot mot sekularismen i turkiska samhället som tillfördes av landsfadern Atatürk. I det samanhanget är dem inte helt befriade av anklagelserna.

  Däremot var domstolen överens att tiderna att banlysa politiker och partier i Turkiet måste vara över och andra åtgärder måste införas. Dem har t o m förslagit en förändring i grundlagen som är i linje med dagens normer. Den sidan av derans beslut är faktiskt ett stort steg för demokrati i Turkiet.

 5. Populisten Says:

  Dieter, att särskilja kyrkja och stat är månne bra men att förbjuda partier att hämta sin värdegrund i religionen är både odemokratiskt och korkat. Tycker du att svenska KD eller tyska CDU borde förbjudas av samma skäl? Nog har väl Angela Merkel en hemlig agenda att återinstifta inkvisitionen, eller hur?

  Kim, det är en bedömning som jag delar med vår utrikesminister. Läs t.ex. ett inlägg på hans blogg eller valfri kommentar i dagspressen av honom. (Jag tror t.o.m. att det finns ett officiellt skriftligt meddelande från UD med denna lydelse.)

  Turken, alla långa resor börjar med ett enda första steg. Visst dömde man AKP till böter, visst ville en majoritet (men inte en tillräckligt stor majoritet) av domarna förbjuda partiet. Men i slutändan så lät det gamla etablissemanget den folkvalda regeringen sitta kvar.

  Sist och slutligen till alla. Jag är ingen stor expert på Turkiet, men jag är rätt övertygad om att flertalet svenskar skulle känna sig mer hemma i AKPs program än i de hårdföra kemalisternas. Under större delen av efterkrigstiden har de statsbärande partierna i många europeiska länder varit kristdemokratiska. Det verkar ha varit en ordning som gangat dessa länder. På samma sätt gagnar det turkiet att nu ha ett islamdemokratiskt parti i regeringsställning. Dessa partier kan nämligen bygga sina program på den vardagsreliogsitet som majoriteten av medborgarna hyser och därmed både nå acceptans för sin politik och mota extremism i grind (vanliga människors vardagstro är en ytterst klen grund för extremism i ett utvecklat samhälle).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: