En mycket knapp majoritet

Jag brukar avhålla mig från rent näsvisa blogginlägg, men idag kan jag inte hålla mig. Sanna Rayman skriver idag på SvDs ledarsida angående privata sjukvårdsförsäkringar att

En majoritet (om än knapp, 36 procent) av dem som har en årsinkomst under 200 000 säger sig vara intresserade av en sådan försäkring.

Ja 36% är sannerligen en knapp majoritet. Hur mycket man själv är för privata sjukförsäkringar så är 36% faktiskt inte ens en majoritet, utan en minoritet. Kan det månne vara så att Rayman menar att detta är den största minoriteten? Vad var i så fall de andra alternativen?

 

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “En mycket knapp majoritet”

 1. Sten Says:

  36 procent säger att de är intresserade av en försäkring. 35 procent säger att de inte är intresserade. 28 procent säger att de inte vet. (Novus Opinion frågade 1000 personer.)

  Det hade gått fortare för dig att googla fram detta än att skriva ditt blogginlägg. Men du kanske inte var så intresserad av svaret på frågan, egentligen?

 2. Sanna Rayman Says:

  Hej, såg din twinglylänk.

  Ett förtydligande i all hast. Det fanns alltså tre alternativ. 35% var emot. Resten sa ”vet ej”.
  Och som sagt, jag vet, 36 % är en knapp övervikt för de intresserade, men ändå är den övervikten intressant i ljuset av vilken den intervjuade gruppen var.

  Underlaget (pdf) finns här: http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/0C/C8/61/wkr0003.pdf

  MVH

  Sanna Rayman

 3. Populisten Says:

  Sanna, kul att se att det finns journalister som följer upp länkar till sina artiklar! Som jag misstänkte då: den största minoriteten var för. I sak intressenat, men egentligen inte förvånande, att så många är positiva till privata sjukförsäkringar. Antagligen kommer andelen att öka då alltfler har just detta som förmån antingen från arbetsgivare eller fack. Angående procenträkningen så tror jag inte att ditt uppsåt är att vilseleda, men nån majoritet är det ju inte ännu som är för (skulle man ta bort vet ej-möjlighten så kanske man skulle uppnå ett sånt statistiskt resultat).

  Sten, min poäng med inlägget har väldigt lite med själva åsikterna att göra. En majoritet är och förblir en grupp människor som utgör fler än 50%, annars är det en minoritet. Man ska vara noggran med sådant, ord kan så lätt uppfattas fel och rätt ska vara rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: