De okunnigas skara växer

Regeringens hållining i FRA-debatten har ju hitills varit att motståndet utgörs av perifiera grupper i bloggosfären som populister, ”ungdomar” och ”IT-konsulter”. Hur regeringen egentligen definierar dessa grupper är tämligen mystiskt, men på något sätt passar t.o.m. advokatsamfundets ordförande in i någon av dem. Dessutom kan man ju undra varför just detta är grupper vars åsikter är totalt ovidkommande.

Inte kan marginaliserandet av motståndarna bli lättare av att sju tämligen framstående folkpartister idag på DN Debatt uppmanar regeringen att backa. Att den politiska eliten har svårt att ta till sig kritik från utomstående är ingen nyhet, men kritik från fyra riksdagsledamöter, och tre f.d. partiledare inklusive en f.d. vice och en f.d. ordinarie statsminister viftar man inte bort hur som helst. En av undertecknarna, Maria Leissner, påpekar det självklara:

– Jag tror faktiskt inte det är så att man har missförstått det här.

Men antagligen är det bara ett tecken på att även hon och de andra artikelförfattarna är okunniga.

Att betrakta Reinfeldts Allians blir alltmer som att betrakta ett klassiskt drama. Hela publiken och kanske till och med övriga rollkaraktärer ser tidigt varåt det barkar, men den stackars huvudpersonen klamrar sig fast vid sin egen verklighetsbeskrivning och vägrar se sitt eget ansvar. Därmed går huvudpersonen miste om de chanser  som kantar vägen att ändra historiens gång och rädda sig själv undan katastrof. Först då hela tillvaron ligger i grus och aska brukar uppvaknandet ske och ångern blir än värre om insikten att appokalypsen kunnat undvikas finns. Från åskådarplats är det förstås inte utan en viss skräckblandad förtjusning som man åser Reinfeldts marsch mot Waterloo i valet 2010 där Wellington i form av Mona Sahlin kommer att ända hans karriär. Reinfeldt ser det nog inte själv, men som Sofia Nerbrand påpekar är han rent fenomenal på att skrämma bort sina vänner och med FRA-lagen har han lyckats sätta ett svårslaget rekord i allienation av sin egen väljarbas genom att göra inte bara en utan två generationer liberaler politiskt hemlösa.

Så vart ska de svenska väljarna ta vägen? Tja i Italien dominerar Belusconi politiken sedan ett decenium och i Norge är numer Fremskrittspartiet på väg mot regeringsmakten, så det är väl bara naturligt att de gamla partierna eroderar ner och dör även i Sverige. Egentligen inget att sörja, men det kan framstå som oväntat att det var just en omorientering hos moderaterna och samling av borgerligheten som blev dödsstöten. Dock är det helt förenligt med kaosterin att det är omöjligt att förutsäga vad som händer då ett tidigare jämviktläge bryts vilket onekligen skedde i valet 2006.

Ps. För övrigt var det exakt fyra borgerliga nej-röster som behövdes för att stoppa lagen, så frågan inställer sig varför endast en av artikelundertecknarna röstade nej då chansen fanns?

Annonser

Etiketter: ,

6 svar to “De okunnigas skara växer”

 1. Olbap Says:

  Landets säkerhet går först. Den som inte har fuffens för sig i nätet (dvs terrorism, planerande av terrorism eller umgänge med grupper som ägnar sig åt terrorism eller finansierar terrorism) har inget att vara orolig över.

 2. Väderkvarnen Says:

  Det ska bli spännande att se vad regeringens nästa drag blir, att vänta ut storm tycks bli ett allt mer tynande alternativ.

  F.ö. är det bara tre av artikelförfattarna som sitter i riksdagen, men visst hade önskat sig lite mer råg i ryggen…

 3. Populisten Says:

  Olbap, om du är ett bloggtroll så kan du krypa ner under stenen du kom ifrån igen. Annars så vill jag att du svarar på frågan om den som har ”rent mjöl i påsen” inte heller skulle ha något att frukta om alla vanliga brev öppnades och kontrollästes av en statlig myndighet.

  Väderkvarnen, det ska sannerligen bli intressant att se vad regeringen tar sig för framgent. Reinfeldt har dock tidigare visat sig rätt usel på att hantera PR-kriser som denna. Jag gissar att han kommer fortsätta att söka lä och hoppas att det blåser över, vilket det inte kommer att göra. Fyra av artikelförfattarna står med riksdagledamot som titel under artikeln i DN, jag kollade både en och två gånger eftersom jag hade för mig att en av dem satt i Europaparlamentet.

 4. Josef Boberg Says:

  Bra skrivet inlägg i FRA-frågan Populisten !

  Men frågan blir om detta ej har pågått i åratal innan FRA-lagen ”antogs” i Riksdagen – p g a ”partipiskornas” vinande över riksdagsmännen/kvinnorna ?

  Va faen har sådant med DemoKrati – i meningen folkstyre – att göra, egentligen ?

  Mer om vad jag menar med folkstyre på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati 🙂

 5. Farmorgun Says:

  Bloggtroll? Det finns ju ”bloggsordiner”, med regeringsuppdrag – glöm inte det. Jag gillar att de finns de som inte är så prestigebundna att de inte kan ändra sig när de inser hur fel det blivit. Glöm inte att väljarna i första hand väljer parti samt genom personvalsinslaget kan ge en enskild ledamot ett extra plus, som dock inte ger vederbörande rätt att bryta mot lojaliteten gentemot partiet, även om de enligt lag har rätt att rösta efter sitt eget samvete. Partierna tvingar ledamöterna att avtala bort sin lagliga rätt, vilket sätter demokratin ur spel.Det är där som skon klämmer och den ordningen har alla partier varit med om att införa.

 6. Populisten Says:

  Formorgun, egentligen tror jag att hela sättet på vilket vår representativa demokrati fungerar är i gungning just nu. Visst kan man se det som att partipiska är rimligt eftersom vi främst väljer partier i Sverige, men varför ska vi då ha 349 ledamöter i riksdagen? Vore det inte enklare att ha en ledamot per parti men med röststyrka efter valutgången? Allt detta leder nog fram emot ökade krav på riktigt personal och kanske enmansvalkretsar. Jag ogillar egentligen det senare, men det har sina poänger. I Storbrittanien har just David Davis lyckats få 35% av väljarna i sin valkrets att välja om honom i ett fyllnadsval. Trots att han saknade motkandidat och endast har talat om personlig integritet i sin kampanj. Snacka om att ha mandat att driva en fråga efter det!

  Josef, det är uppenbart att FRA redan sysslar med detta. Jag utgår från att underrättelsemyndigheterna regelbundet bryter mot diverse lagar. Kanske måste de det till och med. Så länge det inte är lagligt måste dock omfattning hållas ordentligt begränsad. Dessutom är det klart svårt att använda information som tas fram utan lagstöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: