Politik och principer

Principerna är de avgörande byggstenarna” säger Karl Rove till PJ Anders Linder i Almedalen angående politik. Att Rove vet vad han talar om rent PR-mässigt efter att ha hjälpt George W Bush till två presidentvalsvinster borde man inte behöva tvivla på, men gör man det är det bara att titta på hur regeringen hanterat principerna och hur opinionen utvecklats sedan valet.

Det finns frågor som är viktigare än andra, inte alltid för sin praktiska betydelse utan för att de ställningstaganden man tar i dem är en direkt avspegling av våra innersta värderingar. FRA-lagen är en sådan fråga. Det är frågor av den här typen som i hög utsträckning avgör hur vi väljare röstar. Som landet ligger nu med en borgerlighet som vägrar backa i en viktig principfråga och en uppgörelse mellan sossarna och trädkramarna om att återställa privatlivets helgd blir alternativen för oss med grundläggande borgerliga värderingar få. För att förstå vilka val som finns kvar måste man tillbaka till sina principer. Låt se:

Slutsatsen blir då att försöka hjälpa fram en s+mp-regering utan att rösta på dessa partier. Men hur gör man det? Jo som borgare är det enkelt: man röstar blankt! Sakta men säkert håller socialdemokraterna på att forma en miniallians med miljöpartiet och tro mig, om inte vänstern behövs för att nå 50%, så kommer de inte att släppas in i värmen efter valet. Därmed blir det enkelt. Istället för att falla till föga på valdagen och rösta på ett alliansparti eftersom de skulle vara mindre dåliga, istället för att lägga sin röst på ett småparti och riskera att de kommer in i riksdagen så ska man rösta blankt. För varje borgerlig väljare som röstar blankt håller ner oppositionens resultat och lägger därmed sin röst på den bästa regering som är tänkbar efter valet 2010. Den utan Lars Ohly.

Vem hade trott att det skulle vara en borgerlig regering som skulle avskaffa brevhemligheten? Vem hade trott att socialdemokraterna skulle lova att upprätta den igen? Vem hade trott att det bästa sättet att uttrycka grundläggande borgerliga principer var att rösta blankt?

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Politik och principer”

 1. Erik Josefsson Says:

  Dom röstar om allmän övervakning i amerikanska senaten idag. ”Compromising the Constitution” säger New York Times (alldeles nyss) http://www.nytimes.com/2008/07/08/opinion/08tue1.html. Apropå principer menar jag,

 2. Anders Says:

  Rösta inte blankt. Det påverkar inte valresultatet och politikerna kan fortfarande skryta med att valdeltagandet var högt. Helt meningslöst alltså.

  Istället borde du rösta på Direktdemokraterna, http://www.direktdemokraterna.se, ett parti tycker precis som du i alla frågor. Om du sedan inte tycker någonting alls så kommer även den åsikten bli representerad.

 3. Populisten Says:

  Blankröster räknas och redovisas som ”ogiltiga-blanka” till skillnad från endast ”ogiltiga”. Blir andelen tillräckligt hög (säg över 4%) så komer det att bli ett väldigt debatterande om det i media. Hög andel blankröster minskar också politikernas legitimitet.

  Att rösta på direktdemokraterna eller andra märkliga perifiera initiativ är dock fullständigt meningslöst eftersom det bara leder till att ”övriga partier” får kanske 2,5 istället gör 2,4%. Dessutom väljer vi politiker för att slippa tycka själva i precis alla frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: