Att övervaka sina medborgare

Idagens SvD fortsätter FRAs generaldirektör Ingvar Åksesson att sprida sina dimridåer. Eller dimridåer föresten, jag vet inte om Åkessons usla försvar ens förtjänar att kallas dimridåer. Först försöker Åkesson förvandla sig från överhet till undersåte och dra snyfthistorier om de stackars FRA-anställda och han själv som attakeras så hårt och orättvist av de elaka bloggarna. Detta är ett känt trick som överheten använt i alla tider för att försöka vinna över sympatierna. Det är ett lumpet trick och det fungerar inget vidare. Jag tror att alla som läser detta begriper vem av Åkesson, och låt oss säga mig, som har makt.

Nästa anhalt i Åkessons försvarstal har heller inte med sakfrågan att göra: han tar klagovisan ett steg längre genom att undra:

Vi trakasseras skriftligt och muntligt. Med­arbetare och deras familjer utsätts för hot, till och med hot om våld. Hur kan debattörer som värnar demokrati och integritet välja sådana uttryckssätt?

Detta är maktens debattmetod nummer två: bunta ihop de som ger relevant kritik med några som är uppenbart skurkaktiga för att ge sken av att bara skurkar kan vara mot maktens åsikt. Strunta samtidigt i att ge svar på några sakfrågor.

Tredje anhalten i Åkessons lektion i hur makten kväser oposition är överslätning. Alla ska inte avlyssnas. det måste väl alla fatta att det inte går så mycket information som flyter runt? (Och där smög lektion fyra sig in: få opositionen att framstå som dumma). Nu är det förstås så att förtryck inte behöver vara totalt, och heller aldrig är det. För att kuva folket räcker det att alla vet att de kan vara avlyssnade. Om man vet det men inte om eller när man är avlyssnad så är man alltid försiktig och lite rädd och makten har därigenom lyckats kuva alla genom att avlyssna ett fåtal. Åkesson vet naturligtvis detta, men föredrar att spela dum.

Åkessons sista lektion är klassisk men lika fullt farlig. Med sina troskyldiga ögon tittar han på oss och säger: men vi den svenska demokratins politiker och statstjänstemän skulle väl aldrig vilja avlyssna vårt eget folk? Oss kan ni lita på! Det där skrev jag långa haranger om igår som jag inte tänker upprepa. Det räcker med att säga IB tycker jag.

Men avlyssningen är nog här för att stanna. I USA är den redan ett faktum. Effektiv verkar den i alla fall vara, åtminstone om man är intresserad av grävande journalisters familjeförhållanden. Att ta fast arabiska terrorister är nog NSA inget vidare på så länge de har hela nio anställda som kan arabiska och det finns inget som säger att Kling och Klang på Lovön ska vara bättre heller. Blogge påpekar att FRA anställer personer som talar arabiska, pashto och albanska trots att

vi erinrar oss här att samtlig terrorism på svensk mark har utförts av personer från germanska språkområden

Den enda fråga som återstår för mig är om dessa myndigheter bara är korkade eller om det verkliga syftet är att övervaka sina egna medborgare? Jag älskar konspirationsteorier, men jag lutar nog ändå åt alternativ nummer ett.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: