Vad ska konservativa rösta på?

Traditionellt har konservativa väljare i Sverige röstat på moderaterna. Sedan kristdemokraterna blev stora nog att vara ett seriöst alternativ har hyffsat många värdekonservativa hittat sin hemvist hos dem istället. Rapporterna från KDs riksting inger dock betänkligheter för vart de är på väg:

Jag hade inte blivit förvånad om dessa förslag kommit från socialdemokraternas kongress. Är det med socialism som KD tänker sig hålla sig kvar i riksdagen så får de nog hoppas att deras gamla frikyrkokärna räcker för de konservativa väljarna lär de inte hålla kvar på det sättet.

Frågan är bara vart de konservativa ska gå? Knappast tillbaka till moderaterna i varje fall: de fortsätter sin attack på familjen genom att föreslå skatteavdrag för ensamstående föräldrar.

– Finns det någon annan idé är vi förstås öppna för att diskutera den

Ja vad sägs om att slå ett slag för den klassiska svenska familjen, ni minns den med både mamma och pappa? Så vad ska egentligen en konservativ väljare rösta på? En väljare som tror på lag och ordning, ett starkt försvar och stöd för kärnfamiljen. Inte vet jag. Men en sak vet jag och det är att sverigedemokraterna kommer att påstå att de är rätt parti. För min del får de dock tvätta sin byk hur mycket de vill, den bruna färgen får de dock inte bort från skjortorna.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

16 svar to “Vad ska konservativa rösta på?”

 1. Tobias Lindgren Says:

  Det är klart att Sverigedemokraterna är det nya värdekonservativa partiet. Sedan förstår jag inte riktigt hur du kan jämföra ett demokratiskt och Israelvänligt parti med nazister. Sd har aldrig varit ett rasistiskt eller nazistiskt parti eller fört en rasistisk eller nazistisk politik. Det har visserligen funnits vissa olämpliga företrädare, men de har varit en liten minoritet, och de har uteslutits eller självmant lämnat partiet för länge sedan. Sedan 1995 tar Sverigedemokraterna mycket klart och tydligt avstånd från all extremism. Det är tvärtom så att nazisterna ser dem som en paria som de inte vill ha något att göra med.

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/inrikes/2008/05/18/sverigedemokrater_firade_israels_60_arsd
  http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html

 2. Landet som Gud glömde Says:

  Brun kan du vara själv. Om du hade kunskaper i historia skulle du förstå att nationalsocialismen har andra närmre släktingar som styrt detta land i över 70 år. Namnet är en ledtråd, politiken en annan.

 3. populisten Says:

  har man sina rötter i rörelser som BSS så får man tvätta skjortan och ha den på tork bra mycket längre än vad som varit fallet innan jag slutar se den som brun.

  Landet som…, nationalsocialismens och socialismens gemensamma ideologiska värdegrund behöver du inte undervisa mig om. Som jag skrivit tidigare: jag dricker hellre ett glas kallt gift en röstar på sossarna. Det har sina anledningar.

 4. Gubben Says:

  Om vi så ställer av alla bilar i landet är det bara en nysning mindre i det globala perspektivet.
  De verkliga bovarna, och där effekt snabbt kan nås, är kolkraftverken! Ett enda av Vattenfalls kolkraftverk motsvarar hela landets utsläpp.

  Sluta jaga myggen…

 5. Patrik, Ängelholm Says:

  Vilket parti hade nazister i riksdagen så sent som på 90-talet och vilket parti stöttade tidigare rasbiologisk forskning? Vi talar om de 2 största partierna i riksdagen. På de skjortorna biter inga kemtvättar. Inom Sd har det också syndats, men så fick partiet under den perioden heller inte något folkligt stöd att tala om. Jag nobbade själv Sd ändå till 2002.

  Tobias Lindgren har i övrigt förklarat för dig, och det är väl ditt eget problem om du inte vill lyssna. Att det finns alltför många människor med små öron och stora munnar visste vi redan, likväl som alltför många som låter sig dikteras av överheten vad de ska tycka och tänka.

  2010 kommer att bli ett blågult val.

 6. Tobias Lindgren Says:

  Sd har inga ”rötter” i BSS, och BSS var inte heller vare sig rasistiskt eller nazistiskt. Särskilt inte nazistiskt, så dina anklagelser är absurda. För övrigt finns det ingen kvar i partiet från den tiden, och sedan 1995 tar sd mycket kraftigt avstånd från all politisk extremism. Det är ju inte sd som har startat rasbiologiska institut, samarbetat med nazister eller tvångssteriliserat människor ända in på sena 1970-talet, men det bekymrar dig tydligen inte. Och nej, jag talar inte endast om socialdemokraterna. Du kanske ska bekanta dig med en sverigedemokrat och se hur pass ”farliga” vi är. Jag kan ju lova att vi inte bits åtminstone. 🙂

 7. populisten Says:

  Ni sverigedemokrater intresserar mig som släkte. Istället för att snappa upp de sakfrågor som jag skriver om och där jag tror att ni har snarlika uppfattningar så drar ni iväg in i en skendebatt som ni aldrig kan vinna, för att försvara er heder antar jag. Tobias du får tycka vad du vill om BSS, men ett gott råd från mig är att inte påstå att de varken var nazister eller rasister. När du gör det så framstår du nämligen som än värre alldeles oavsett om du har rätt eller fel.

  Färgen på valet 2010 lär bli rödgrönt och inget annat. Den verkligt intressanta frågan är knappsat om SD kommer in i riksdagen eller inte (för det börjar jag bli hyffsat säker på att ni gör) utan om S och MP kan få egen majoritet. Det slog mig imorse att det kunde vara ett synnerligen gott skäl att rösta blankt eller inte alls för hålla kommunisterna utanför regeringen.

  Gubben du har insikter om rena självklarheter som den politiska klassen verkar sakna. 🙂

 8. Patrik, Ängelholm Says:

  Populisten,

  Vi svarar på vad du skriver. Om nu det är skendebatt, så är det iaf du och ingen annan som startat den.

  Rötter och band är inte samma sak. Sd har historiska band till BSS, liksom dagens vänsterpartister har band till våldsgrupper på den riktigt extrema vänsterkanten. Där talar vi dock nutid, i Sd’s fall ligger det 20 år bakåt i tiden. BSS var en splittrad organisation, inte uttalat nazistisk (det fanns och finns givetvis sådana organisationer också). Rasism är som bekant ett flytande begrepp som brukar missbrukas. Det jag vet om BSS dåvarande manifest ger ett politiskt omoget intryck, ungefär som dagens nationaldemokrater lyckas prestera.

  Jag har också funderat på olika möjligheter 2010. Även om Sd når riksdagen med god marginal, vilket är både min tro och förhoppning, så kan det likförbaskat bli S+Mp i majoritet, som du säger. Alliansens självmordspolitik kan, så att säga, kosta oss vågmästarrollen.

 9. populisten Says:

  Patri, med risk för att få skit av andra för att jag ger en sverigedemokrat ett råd: svälj stoltheten och strunta i vissa kastade handskar. Visst jag börjar, men det är du som förlorar på att ta debatten i den frågan alldeles oavsett hur bra du skulle argumentera. Dessutom är påhåppet bara en kort passus i slutet av ett längre inlägg.

  Du har nog alldeles rätt angående valet 2010, Reinfeldt stjäl just nu er vågmästarroll. Men kom alltid ihåg att det finns saker som är värre än S+MP i majoritet, nämligen S+MP+V i majoritet.

 10. Patrik, Ängelholm Says:

  Jag är inte riktigt med på första stycket. Stolthet? Kastade handskar? Påhopp? Oavsett vad du menar så tar jag debatten i alla frågor utan att spekulera i vem som ”vinner” eller inte. Ser du dig som vinnare så har jag väl gjort en god gärning då och gett någon lite lycka, om än kortvarig.

  Jag hoppar till andra stycket istället, men fylls av frågetecken även där, dock lite mer konkreta. Med vågmästarroll menas normalt att man är tungan på vågen mellan 2 andra politiska alternativ (oftast politiska block). Hur menar du att Reinfeldt skulle kunna få en sådan roll efter 2010?

  Oöverens om allt? Nejdå. Även jag föredrar en varje V-fritt regeringsalternativ.

 11. populisten Says:

  Vad jag menar med första stycket är att du med stor säkerhet förlorar debatten i en oberoende tredje parts ögon bara genom att ta den. Jag ser mig varken som vinare eller förlorare, det skulle vi vara tvugna att hålla på mycket längre för att uppnå.

  Jag menar att Reinfeldt berövar er möjligheten till en vågmästarroll inte att han får den själv.

  Om man ska säga nåt popsitivt om kommunisterna så skulle det väl vara att de kan få människor med de mest skillda åskådningar att bli överens. I sitt motstånd mot kommunisterna alltså. 🙂

 12. Marthin Says:

  Björn Söder (sd) blir kryssad, han är i särklass det bästa som hänt svensk politik sedan… jag icke när. Alla som såg honom under region Skåne när det skulle klubbas för gratis sjukvård för illegala invandrare, vet vad jag menar.

  Kikar man för övrigt på kommunaldebatter är det allt som oftast väldigt tydligt att det är 1 parti mot 7, snarare än 7 mot 1. Det vore ju onekligen trevligt att se detta i riksdagen, där konflikterna nu mera i princip består av omfattning.

  Svensk politisk konfliktdimension sammanfattad på tre rader;
  ”Bidraget skall vara så och så!”
  ”Nej, det skall vara så här och så här!”
  Alla är för, det är bara omfattningen som debatteras.

 13. populisten Says:

  Marthin, jag har godkänt din kommentar endast för att kunna upplysa dig och andra om att jag avser radera kommentarer som ej berör ursprungsämnet alls. Min åsikt är att din kommentar inte hör hit. Jag vill inte gärna idka censur här, men håll er i så fall de de ämnen som diskuteras och använd inte kommentarfälten för allehanda ”reklam” (politisk eller annan).

 14. Marthin Says:

  Kommentaren är skriven utifrån hur jag själv resonerar; vilket torde passa sig eftersom bloggpostens rubrik är ställd som en fråga.

  Sedan är det ju inte min sak om du vill publicera respons eller ej.

  Må gott.

 15. Patrik, Ängelholm Says:

  Jag betraktar tredje part, d.v.s. läsaren, som en intelligent varelse som läser och begriper vad jag skriver – inte som någon som retar sig på att ett visst ämne alls diskuteras. Folk som är debattfientliga får jag aldrig på min sida ändå, så inget kan förloras.

  Ang. Reinfeldts vågmästarrollsstöld. Då är jag med, men tolkade ”stöld” som något för egen vinning. Fortsätter alliansraset och Sd-framgångarna så är kanske Reinfeldtsalliansen iofs vågmästare till slut mellan de röda och de blågula, vem vet? (se bara vad som hänt i den norska politiken).

  Ang. kommunisterna: Jo visst är det så, men fiendens fiende är inte nödvändigtvis en vän.

  Ps. Ett råd ang. censurhot: Det är din blogg och du som bestämmer, men håll gärna takhöjden. Det gör din blogg mer intressant.

 16. populisten Says:

  Marthin, point taken. Du får gärna vara lite tydligare nästa gång bara. I princip får man tycka vad man vill inom lagens råmärken här, men jag är klart allergisk mot försök att använda min blogg som anslagstavla. Din kommentar var inte ett sånt försök, så då får jag lov att be om ursäkt.

  För övrigt har jag förutom spam endast raderat två kommentarer varav den ena var totalt ovidkommande och den andra utryckligen nazistisk, antisemistisk och allmänt osmaklig.

  Patrik, problemet är inte tredje parts intellektuella förmåga utan att deras förutfattade meningar som inte ger sig i första taget. Genom att ta debatten är den troligaste reaktionen att många ser det som ett utslag av dåligt samvete.

  Det dröjer nog innan Alliansen är mindre en SD, men nog pekar trenderna åt varsitt håll alltid. Inte lär väl tillväxten bli värst bra heller när de nu skrämt iväg varenda ung liberal. Man undrar ju så smått vilka Reinfeldt tror ska rösta på honom till slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: