Var slutar samhället?

Mobbing och utfrysning är något som borde tas på största allvar. Den svenska skolan verkar dock tämligen oförmögen att göra det. Istället för att lära barnen bete sig anständigt mot varandra och fånga upp, bestraffa och uppfostra mobbare så hemfaller skolan allt som oftast till verkningslösa kollektiva regler. Det viktigaste verkar inte vara att lösa problemet utan att släta över det.

Det senaste är att det tydligen numer är legio att skolor ”kräver” att alla barn i en klass ska bjudas om ett av klassens barn har kalas (med undantag av könsdiskrimninering som tydligen är helt i sin ordning). Staten, genom skolan, anser sig tydligen ha rätt att bestämma vilka som ska få komma på kalas som sker på medborgarnas fritid, i deras egna hem och som betalas av dem själva. Bara för att det handlar om barn ska vi väl inte behöva acceptera att staten bestämmer över vilka vi bjuder in i våra hem?

Ett flagrant övertramp av en skånefamiljs integritet är nu föremål för JO-utredning, men frågan är större än så. Vad som verkligen borde diskuteras är var samhällets slutar och privatlivet tar vid. Gränsen förskjuts hela tiden med ökande hastighet till samhällets fördel. Vill vi ha det så?

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: