Rent mjöl i påsen

Anna Troberg sätter mig på ett nytt tankespår i avlyssningendebatten: det är inte bara den information du skickar som kan användas emot dig utan också den information man tar emot. Den totala avlyssningens hela djävulskhet framstår med ens som än mer fruktansvärd. Det må vara kränkande nog att censurera det du skriver själv för att undvika besök av SÄPO men att kontrollera vad som skickas till dig är naturligtvis helt omöjligt.

Troberg skriver om oskyldig information som (medvetet?) misstolkas för att sätta dit henne, men fältet lämnas också vidöppet för att sätta dit varandra riktigt ordentligt. Anmäl din elaka granne på al qaidas mailinglista och snart är SÄPO hos honom och vänder ut och in på lägenheten. Allt påminner om ett practical joke som jag skojjat om men naturligtvis aldrig genomfört. Jag reser mycket i jobbet och har då tänkt mig att då jag befinner mig i en stad med lagom skumt rykte (säg Amsterdam eller Bangkok) så postar jag ett brev endast innehållandes en plastpåse vetemjöl till någon utvald kompis. Den stackars mottagaren får så ett omärkt brev innehållandes vitt pullver och poststämplat på en skum ort i brevlådan och kan ju knappast tro annat än att det är narkotika. Blir skämtet riktitigt lyckat snappar tullen eller polisen upp brevet varvid förhör och husransakan kommer som ett brev på posten istället. Riktigt kul om man gillar att djäklas med folk alltså och nu fixar FRA så att man t.o.m. slipper besväret med mjölet.

Rent mjöl i påsen används ju för övrigt som ett argument för lagen. Har man rent mjöl i påsen så behöver man inte frukta att bli avlyssnad sägs det. Men även om vi bortser från problemet att garantera mottagna påsars renhet så är utvecklingen skrämmande. Enligt FRA-lagen är det nämligen regeringen som avgör vad som är rent mjöl! Visst finns det många länder där det fungerar på det sättet att regeringen avgör vad som är tillåtet att skriva, men det är vanligen inte en ordning som förknippas med demokrati.

Att Mona Sahlin gör sitt jobb och lovar ta bort FRA-lagen för att vinna över de liberala väljare som just nu flyr från alliansen gör inte sossarnas mjöl renare heller. Förslaget är ett sosseförslag från början och läser man vad Sahlin säger så kan man lätt gissa att det endast handlar om att frisera lagen lite. Mig biter det garanterat inte på: jag skulle hellre dricka ett glas kallt gift än rösta på socialdemokraterna.

Pajasen Federley har tydligen krupit fram ur gömstället och börjat sina konster igen. Men ingen vettig människa kan väl lyssna på honom mer. Vi vet ju alla hur det är med hans mjöl.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: