Borgarklassens diskreta charm

Tiina Rosenberg sägs ha gjort bort sig genom att ta orden att skrika ”Fuck You” och lämna lokalen med anledning av ett i Rosnbergs tycke oppasande underhållningsinslag under promoveringsfesten på Lunds Universitet. Personligen tycker jag förstås att Rosenberg gör bort sig mer när när hon tar sitt alldeles vanliga genus- och feminismsvammel i munnen, men det är väl ändå minst sagt anmärkningsvärt att en professor beter sig på det sätt hon gjorde under en akademisk högtid.

Underhållningen som fick Rosenberg att gå i taket var, för er som missat det, en tämligen harmlös sång av gruppen ”Last Call”. Texten som mycket milt driver 68-vänsterns efterdyningar med ett folk som anser sig ha rätt att kräva allt, kan bäst beskrivas som politisk satir utspätt till rent homeopatiska nivåer. Småtrevligt, men heller inte väldigt roligt. Satir av den typ som passar alldeles utmärkt i ett officiellt akademiskt sammanhang alltså. Och verkligen inget att hetsa upp sig för.

Men hetsade upp sig gjorde dock Rosenberg. Så till den milda grad att hon inte bara vrålade ”Fuck You”, utan tydligen även ”Borgarbrackor”! För det var Rosenbergs ”arbetarklassmässiga vänsterpolitiska ryggmärg som reagerade”. Istället tycker Professor Rosenberg att man borde satsa på att spela ”Schumann eller Schubert”, vilket ju alla vet är riktiga listettor i arbetarklassen. Borgarbracka var det ja.

Nu var det inte bara klasstillhörigheten det var fel på. ”På universiteten i Uppsala och Lund frodas en slags grabbig kultur som är motbjudande” också, och det kan man ju förstå att det upprör Rosenberg som är van med underhållning av hög akademisk nivå i de kretsar där hon rör sig.

Klippet är från Rosenbergs skapelse Feministiskt Initiativs kongress i Örebro 2005. Kanske inte så hög akademisk nivå, men i alla fall inte särskilt grabbigt. Närheten till Schubert är däremot tveksamt.

Ps. Tack Artikel 19 för att du redan hade hittat klippen på You Tube.

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Borgarklassens diskreta charm”

  1. Artikel 19 Says:

    ”Ps. Tack Artikel 19 för att du redan hade hittat klippen på You Tube.”

    Ingen orsak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: