Ett impotent rättsväsende

Den häktade 42-åringen har just erkänt mordet på flickan i Stjärnsund. Mitt i den tragiska upplösningen av dramat så kan det kanske framstå som opassande att reflektera över vårt samhälles oförmåga att skydda sina medborgare, men jag tar risken. Känslorna är starka nu och ilskan måste riktas åt nåt håll.

På TV ser jag en kriminolog säga att det är svårt att identifiera dessa våldsmän. Att den stora majoriteten av de som är sjuka nog att begå sådana andlingar inte gör det. Att vi inte kan låsa in alla sjuka. Nej, visst. Så är det väl. Eller? 42-åringen är faktiskt identifierad av samhället sedan länge. Han har redan dömts för försök till våldtäkt och misshandel ( 1995 ), sexuellt tvång ( 1996 ), sexuellt ofredande ( 1998 ) samt ”för att ha skaffat alkohol åt två unga flickor, för ett par fall av misshandel och ett antal trafikförseelser. Okänd av samhället? Knappast!

Det pratas mycket om ”mäns vål mot kvinnor”, men ändå händer inte mycket med de uslingar som är våldsamma mot kvinnor. De tillåts misshandla och våldta igen och igen alltmedan samhället lägger sin kraft på att skuldbelägga kollektivet och den oskyldiga majoriteten istället för att hindra våldsmännen från att fortsätta sin ”verksamhet”. Sedan 42-åringen fälldes för sitt första sexualbrott har det gått 13 år. Ändå har samhället inte hindrat honom att antasta och skada fler kvinnor. Först nu kommer han att oskadliggöras för allmänheten genom att (med största sannolikhet) sättas i fängelse eller på rättpsykiatrisk klink undre större delen av sitt återstående liv. Men det har kostat inte bara ett utan två liv. Minst.

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Ett impotent rättsväsende”

 1. Crona Says:

  På Efterlyst hade de tydligen fått in tips om honom angående det första (kända) mordet han begick, så det är som du säger – direkt okänd var han inte.

 2. Mikael Says:

  Jagamannen är ytterligare en man som begick åtskilliga övergrepp i form av våldtäkter på kvinnor.Men Hagamannen i Umeå är ett direkt resultat av en ”riktig man” en man som går ut med jobbarkompisarna eller polarna varje Fredagskväll och super bort en massa hjärnceller.
  Impotens brukar bli resultatet av idogt supande så det är väl snarare så att det snarare är kulturen än Polisens arbete som skapar impotens?

 3. populisten Says:

  Mikael, ditt påstående att Hagamannen skulle vara en helt vanlig man är ju fullständigt absurt. Jag vet inte vad du umgås i för kretsar, men varken jag själv, någon enda av mina manliga vänner eller ens någon enda man som jag stött på har haft tendenser att våldföra sig på kvinnor alldeles oavsett berusningsgrad (och då menar jag allt från lätt påverkad till fullständigt asberusad).

  Hagamannen är däremot ett utmärkt exempel på rättstatens impotens. Ganska ordentligt säkra uppgifter tyder på att det kom in ett tips om honom tidigt i utredningen. Detta tips verkar inte ens ha diarieförts av polisen! Det var kanske roligare att springa runt och ta DNA-prov på halva Umeå istället för att göra gammalt hederligt polisarbete, men faktum är att Hagamannen passar väldigt bra in i en gärningsmannaprofil om man bara ser till en så simpel sak som hans arbetsplats läge i förhållande till var överfallen skedde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: