En politruck mindre

Det överraskande med att arbetsförmedlingens generaldiriktör Bo Bylund petas är inte att han just petas utan att det inte skett tidigare. Kanske är inte Bylund endast en ”socialdemokratisk valarbetare” utan också en duktig förändringsledare som behövdes under sammanslagningen av de olika arbetsmarknadsmyndigheterna. En socialdemokratisk politrcuk är han i alla händelser och som sådan har han inte i den opolitiska statsapparaten att göra. Varje politruck som försvinner är ett steg i rätt riktning, särsklit som Bylunds post säkerligen kommer att tillsättas efter öppen annonsering.

Annonser

Etiketter: , ,

10 svar to “En politruck mindre”

 1. Irene Borg Says:

  Skulle Sverige ha en opolitisk statsapparat menar du? Helt fantastiskt och aningslöst påstående. Är det ironi?

 2. populisten Says:

  Nej det menar jag inte. Jag menar att Sverige BORDE ha en partipolitiskt obunden statsapparat och att detta är ett litet steg i rätt riktning.

 3. Peter Green Says:

  Den borde inte bara vara partipolitiskt obunden, utan betydligt mindre än idag. Och det är alldeles sant angående Bylund att ”varje politruck som försvinner är ett steg i rätt riktning”.

 4. LeoB Says:

  Men vi är ju en massa människor som försöker leva i det här landet. Om politiska slagord typ ”varje politruck som försvinner är ett steg i rätt riktning” får styra så leder det till att någon får ta kostnaden för det. Man kan inte skapa rationalitet genom att leva ut sin aggression på det sättet.

  Eller tror du det?

 5. Jens Cavallin Says:

  Enligt regeringsformen skall myndigheterna och deras chefer göra sitt arbete självständigt. Det är förbjudet för en minister att styra en myndighet. Att avsätta en myndighetschef innan förordnandet går ut måste grundas på att hon/han gjort fel, begått ett brott, eller är oduglig för sitt arbete. Politiska skäl är således olagliga, även om de döljs under rubriken ”bristande förtroende”. Sverige har alltså enligt sin författning en partipolitiskt obunden förvaltningsapparat – det innebär att de flesta generaldirektörer sannolikt är borgerliga sedan länge. Om regeringen vill tillsätta en kompis eller ett avdankat statsråd (Odenberg kanske vill ha ett bättre jobb, kanske Littorin vill ha det själv eller någon av de ministrar som begått lagbrott eller gjort bort sig, t ex handelsministern) får de faktiskt besvära sig med att avskaffa myndigheten helt, det räcker inte med att göra om den. Att införa det helt politiserade USA-systemet (spoil system) – eller det sovjetiska med politruker (ordet stavas faktiskt så) – har sina avsevärda risker, som bekant.

 6. populisten Says:

  LeoB, kostnaden för att ha fel ledare för en stor myndighet är mångdubbelt större än för att ha någon overksam på lönelistan. Nu finns det säkert annat för Bylund att göra så kostnaden kan ju bli noll också.

  Jens, du förväxlar verkligheten med dikten. I realiteten så perverterade sossarna under Persson utnämningsmakten till feodalism där avdankade sossar och stödpartister förlänades myndigheter. Alliansen har gjort nåt stort sedan de sett till att statliga toppjobb faktiskt ofta annonseras ut. Rätt ofta torde f.d. toppolitiker kunna få jobben ändå eftersom politiska meriter kan väga tungt i utvärderingen (men t.ex. Banverkets nya GD verkar helt partipolitiskt fri). Att du då antyder att de som vill få bort de politruker (tack för stavningspåpekandet) som soosarna satte dit skulle vilja införa ”spoil system” är larvigt. Jag vill se folk tillsatta öppet på sina meriter, om de sedan röstar vänster eller höger är deras privatsak. Sedan har alliansen inte klarat att gå hela vägen (t.ex. så har de ju förlänat godsägare Persson på Torp himself hela Sveaskog) men de är i alla fall på rätt väg.

 7. LeoB Says:

  Populisten, du skriver:

  kostnaden för att ha fel ledare för en stor myndighet är mångdubbelt större än för att ha någon overksam på lönelistan. Nu finns det säkert annat för Bylund att göra så kostnaden kan ju bli noll också.

  Åh, det är ju precis vad vi ofta säger! Det kostar alldeles för mycket att ha alliansen leder landet. Mest kostar det just nu för mycket för sjuka och arbetslösa, men det kostar för de allra flesta när utförsäljningarna och privatiseringarna verkligen slagit igenom. (Jovisst, jag vet att redan nu har många skolbarn obehöriga lärare pga privata skolor, men de får ju bra betyg … – fast någon gång i framtiden betalar vi alla för att de hade sämre lärare.)

  Men det var nog inte det du menade, eller? 😉

  Och det du skrev tidigare ”varje politruck som försvinner är ett steg i rätt riktning” – handlar det verkligen om att du månar om effektivitet? Det låter ju inte riktigt så, men du kanske har ett annat språkbruk än jag?

  Om du menar att han har andra åsikter om hur man hjälper arbetslösa än regeringen så verkar det ju rätt. Han har (om jag får citera DN) ”varit tydlig med att han velat ha mer pengar till arbetsmarknadspolitiska åtgärder, medan regeringen valt att dra ned på den budgeten”.

  Jag för min del tycker att det luktar en del hämnd över allians-regeringens sätt att hantera arbetslösa. Regeringen tycks mena att de arbetslösa inte tillräckligt mycket anstränger sig. Det kostar dem som behandlas illa mycket nu och det kostar de flesta av oss mycket i längden. Likaså kostar det att peta bort en kompetent AF-chef för att man ogillar honom. Det är inte så man är effektiv – om man nu inte menar effektiv i fråga om att dominera, att få igenom det man vill.

 8. populisten Says:

  LeoB, du har helt rätt i att alliansregeringen kostat en hel del för arbetskygga och latoxar. För oss med en gammal hederlig arbetarklassmoral som sätter en ära i att försörja oss själva har den dock inneburit några små steg åt rätt håll.

  Bylund är en politruk eftersom han inte tillsats på grund av kompetens utan på grund av rätt partibok. Jag har inga invändningar på generaldirektörers partitillhörighet eller politiska preferenser men dessa saker ska inte påverka tillsättandet. Det enda viktiga vid tillsättandet är rätt kompetens. Jag kan inte Bylunds CV i detalj men det är inte omöjligt att det finns saker i det som ger en någorlunda lämplig bakgrund för att leda Arbetsförmedlingen. Vad jag däremot kan säga säkert är att det knappast var CV:t utan partiboken som fällde avgörandet då regeringen Persson satta honom som GD för AMS. Bylunds tidigare uppdrag som GD för Banverket är föresten ett än mer horribelt exempel. Försök hitta ett enda skäl till att just Bo Bylund skulle vara lämplig att vara högste ansvarige tjänsteman för landets järnvägsinfrastruktur. Järnvägskunskap? Erfarenhet av infrastruktur? Erfarenhet av logistik? Nej just det, bara rätt partibok.

  Det blir direkt komiskt att du och andra rödskägg kritiserar alliansen för att ta partpolitiska hänsyn när de kickar ut de tjänstemän som regeringen Persson tillsatt just på partipolitiska meriter och istället annonserar tjänsterna öppet. På nåt sätt är det som om ni tycker att partpolitiskt obunden betyder sosse. Det är faktiskt djupt tragiskt att det finns så enögda människor.

  För övrigt så undrar jag starkt över din bitterhet över hur ”alliansregeringens sätt att hantera arbetslösa”. Har inte arbetslösheten gått ner kraftigt sedan regeringsskiftet? är inet den bästa arbetslöshetspolitiken att minska arbetslösheten? Eller ser du det som en mänsklig rättighet att leva på andra utan att bidra?

 9. LeoB Says:

  populisten: Du menar alltså att sjuka människor är arbetsskygga latoxar?

 10. populisten Says:

  Jag menar att arbetslösa som inte är beredda att flytta dit det finns jobb är det. Jag menar att de som är sjukskrivna fast de är friska nog att jobba är det. Osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: