En ljusning i Zimbabwe?

Oppositionen i Zimbabwe har deklarerats som segrare i parlamentsvalet. Att folket röstat mot Robert Mugabes Zanu-PF och på oppositionen är i sig väntat, det oväntade är väl snarast att den Zimbawiska valmyndigheten inte korrigerat folkets ”misstag” i röstsammanräkningen. Kanske har den ekonomiska kollapsen till slut blivit så total att även tidigare Mugabetrogna myndigheter nu sviker honom. Det måste rimligen vara svårt att leva i Zimbabwe också för en statstjänsteman på Zanu-PFs lönelista, och kanske ännu svårare att inte skämmas inför sin egen spegelbild för att man är del av ett system som fortsätter att sätta rekord i förtryck, korruption och hyperinflation.

Vad som sker bakom kulisserna kan vi bara spekulera om. Mugabe själv har inte synts till sedan han själv röstade, men det faktum att valmyndigheten valt att dra ut på processen genom att offentliggöra resultatet från parlamentsvalet steg för steg kan tyda på att det förekommit omfattande diskutioner, påtryckningar och förhandlingar under de senaste dagarna. Vem vet hur stark Mugabes ställning egentligen är? Ingen vill hålla på en förlorare och kappor kan vändas ytterst snabbt även i diktaturer. Utan hejdukar är ingen diktator i världen mäktig och kanske finner Robert Mugabe att han blir allt mer isolerad dag för dag. Märk väl att det är uppenbart att Mugabe är försvagad: För första gången på 28 år har Robert Mugabe idag tvingats se ett annat parti en hans eget officiellt utropas som segrare i parlamentsvalet. Tidigare har han kunnat se till att sånt inte händer. På fredag har det sagts att resultatet av presidentvalet ska offentliggöras och oppositionen har redan deklarerat att de har bevis på att deras kandidat har fått över 50% av rösterna. Låt mig gissa att de närmsta dagarna kommer att vara fulla av försök att få Mugabe att acceptera att han har förlorat så att resultatet kan offentliggöras.

Vad händer om oppositionen officiellt vinner även presidentvalet? Militärkupp? Kanske, men troligare är att Robert Mugabe kommer upptäcka att han helt plötsligt är en mycket ensam man. Mugabe kommer då att fått erfara att all mänsklig makt bygger på de närmsta undersåtarnas välvilja och att den dag då de satsar på en annan häst så är makten plötsligt borta. Kanske har Mugabe till och med levt så mycket i sin egen lögn att han trott på sina egna fabricerade valresultat tidigare? I så fall kan chocken vara total när han nu tvingas inse att folket allt annat än älskar honom.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: