De blågula krigarna

När det stora nordiska kriget hamnade i Ukraina hittade Karl XII en bundsförvant i kosackledaren Ivan Mazepa. Det hjälpe inte mycket när den svenska hären pulvriserades vid Poltava, men de ukrianska nationalisterna mindes vilka som stod på deras sida mot tsaren och till minne av karolinerna har Ukraina alltsedan dess haft gult och blått som sina färger.

Ryssarna har förstås sett till att hedra slagets segerherre, Peter den store, med en staty i Poltava. Nu vill statsfullmäktige i Poltava jämna ut balansen och uppföra statyer över Karl XII och Mazepa lagom till 300-års-jubileet av slaget. Markeringen mot Ryssland är tydlig, men man får väl ändå hoppas att Kreml kan ta denna markering bättre än när Estland flyttade bronssoldaten. Det är ju ändå 300 år sedan.

Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “De blågula krigarna”

 1. Gunnel Arbin Says:

  Tycker det är en mycket bra idé! När jag var i Poltava hästen 1992, upptäckte jag att det nästan bara fanns ryska minnesmärken i staden. förutom statyn över tsar Peter, som inte deltog i slaget utan höll sig i bakgrunden, fanns en kyrka till minne av de ryska stupade. På museet fanns så gott som endast ryska föremål. Inget porträtt av Karl XII utom ett litet i museichefens tjänsterum. I utställningsrummen endast en trasig svensk fana och några få svenska kvarlevor.
  Ingen vägvisning till de svenska minnesstenarna (det finns faktiskt två) utan ukrainska bekanta från Poltava körde oss dit. Redan då talades om statyer av Karl XII och Mazepa, en ukrainsk nationalhjälte, som också skrev och komponerade vackra sånger, men det blev inte av. Bra om det blir verklighet nu!

 2. Viktor Says:

  Ang. flaggan hittade jag det här på DN efter lite googlande: Fråga: I dessa OS-tider kan man fundera över om det är en tillfällighet att Ukrainas flagga är blågul? Jag har hört att det hänger ihop med kosackledaren Mazepas allians med Karl XII, är det riktigt?
  /Alf Engström

  Svar: Ivan Mazepa, Ukrainas förste nationalhjälte, var mycket riktigt Karl XII:s bundsförvant i kriget mot Peter den store och Ryssland. Det fick Mazepa ångra eftersom den svenske kungen besegrades vid Poltava 1709. Ukraina hamnade under ryskt välde.

  Mazepas kosacker red under blå baner med gyllene kors eller stjärnor – men man kan inte med säkerhet säga att de inspirerades av sina svenska stridskamrater. Den blågula färgen förekom i regionen långt tidigare, bland annat i kyrkorummen. Den rutenska provinsen i nuvarande västra Ukraina (då under polskt styre) hade en blå och gul vapensköld redan under medeltiden.

  Vid rutenernas stora rådsmöte i Lviv 1848 proklamerades blått och gult som Ukrainas nationsfärger. De kortvariga och bräckliga statsbildningar som existerade åren kring första världskrigets slut favoriserade blågula flaggor.

  När Ukraina blev rådsrepublik under Sovjetunionen var flaggan rödblå, dekorerad med hammaren och skäran. Ukrainska nationalister och självständighetsivrare hade den blågula flaggan som frihetssymbol.

  Efter Sovjetunionens upplösning 1991 valde den nygamla nationen Ukraina en blå och gul flagga – ”blå som den öppna himlen och gul som våra vetefält”, som det står på ukrainska ambassadens hemsida.

  Signerat Erik Ohlsson

  Men visst vore det ballt om det som du säger. 🙂

 3. Ulf Pauli Says:

  Museet i Poltava har bättrat sig beträffande föremål med svenska anknytning. däremot har man inte tagit med företeelser som t.ex. att tsar Peter lät bränna ner staden Baturyn och slakta nästan hela dess befolkning som straff för att Mazepa gått över till svenskarna. Jag var i Poltava 2001 så mer kan ha hänt.
  Jag ställer mig tvekande till uppgiften att den ukrainska flaggan har blått och gult p.g.a. Ivan Mazepas förbund med svenskarna. Jag tror att det snarare är fråga om Galiziens blå-gula färger med anor från det medeltida riket Galizien-Volhynien, som kan sägas vara en slags medeltida föregångare till den nutida ukrinska staten.

  • Populisten Says:

   Ulf, jag erkänner villigt att det där med det blågula arvet från karloninerna i Ukrainas flagga antagligen är en myt. Även historiska myter har dock sitt värde eftersom de säger oss en del om den historia vi vill ha (till skillnad från den vi hfaktiskt har).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: