Den som får bidrag är icke fri

En tjänsteman i Linköpings kulturnämnd har bestämt att ta ner en affisch från det kommunala kulturhuset Skylten. Affischen är en reklamaffisch för en punkfestival och föreställer en satansfigur som bajsar på Jesus (jag besparar läsare med god smak åsynen av bilden men ni andra kan klicka på länken) och har kulturföreningen AKC som avsändare. AKCs företrädare kallar det censur och jämför med Muhammedbilderna som ju minsan fick visas. Ska man inte få ge sig på alla religioner lika?

Nu är jag personligen inte känslig för religiösa nidbilder, men i kommunens lokaler bestämmer rimligen kommunens tjänstemän och politiker vad som ska visas. Detta är inte censur eller begränsande av yttrandefriheten utan ett uttryck för kommunens äganderätt av sina egna lokaler. På sitt bakvända sätt verkar faktiskt AKC förstå det:

Kaj Sivervik från AKC efterfrågar nu ett fritt kulturhus, som inte drivs kommunalt.

Intressant att det krävs att en kommunal tjänsteman försvarar allmänt god smak för att Sivervik ska inse det. Men bättre sent än aldrig, annars är ju den gängse uppfattningen inom kulturkretsar att man aldrig är mer fri än när man lever på samhälleliga bidrag. Yttrandefrihet innebär nämligen att alla har rätt att (med få undantag) publicera precis vad de vill, men yttrandefrihet innebär ingen rätt att få publicerandet betalt med skattepengar eller att få klistra upp affischer fritt i offentliga byggnader.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: