LO och kvartalsekonomin

LO brukar tillhöra riskkapitalismens och kvartalsekonomins allra största kritiker. Kärnan av kritiken brukar vara att de beslut som är långsiktikt bra för svensk industri offras på de kortsiktiga vinsternas altare. När facket själv sitter i direktörsstolen borde man därför förvänta sig ett annat beteende, men så är det inte.

Idag rapporterar Dagens Industri att AMF Pension som ägs av LO och Svenskt Näringsliv samt har en styrelse bland annat bestående av LO-höjdarna Wanja Lundby-Wedin, Dan Andersson och Erland Olausson har hjälpt MAN och Volkswagen att tillsammans få röstmajoriteten i Scania. Detta genom att byta bort röststarka A-aktier mot röstsvaga B-aktier plus kontanter (10 kronor per aktie).

Långsiktigt bra för Scania med MAN och VW som ännu starkare ägare? Långsiktigt bra för svensk industri med ökat utländskt inflytande? Det finns säkert de som tycker så, men det är inte de toner man brukar höra från fackets sida. 37 miljoner kronor i kontanter tjänade AMF Pension på detta kortsiktiga klipp. Mycket pengar i en privatpersons ögon men nog trodde jag att LO sålde sina ideal dyrare.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: